Szabad-e várandósság alatt masszíroztatni?

Noha elsőre nem kimondottan tűnik a leglényegesebb kérdésnek a terhesség kapcsán, bizony idővel sokakban felmerül, hogy vajon szabad-e masszíroztatni ilyenkor, vagy esetleg rosszat teszünk vele a babának – vagy magunknak -.

Egyrészt azok, akik rendszeresen járnak masszázsra, jó eséllyel nem szeretnének lemondani a kényeztetésről a kilenc hónap alatt sem, másrészt pedig valljuk be, egy baba kihordása bizony erőteljesen megterheli a kismama szervezetét. Az első hónapok még nem kimondottan megerőltetőek – cserébe ott vannak a reggeli rosszullétek és sok esetben a szűnni csak nehezen akaró hányinger -, ám amint a magzat növekedni kezd, bizony egyre nehezebbé válnak a mindennapok. A hormonok teljesen összezavarodnak, a medence felkészül a szülésre, a gerincet – és ezzel együtt a hátizmokat – pedig soha nem látott, folyamatos plusz terhelés éri, ez pedig bizony a legtöbb kismamánál izom és ízületi fájdalommal jár, amin egy jó masszázs sokat segíthet.

Terhesség - Masszázs

Terhesség – Masszázs

Sajnos azonban a hagyományos masszázsok – mint amilyen például a deréktáji, vagy épp a méregtelenítő – nem megfelelőek várandósság alatt. Elsősorban azért, mert ezek vérbőséget okoznak, ami nagyon nem szerencsés, hisz extrémebb esetben a szülés megindulásához is vezethet. Ennek tükrében tehát mindenképpen intsünk búcsút terhesség alatt a megszokott masszőrnek, helyette válasszunk kimondottan terhes masszázst, ahol speciálisan képzett szakemberek a megfelelő kezelésben részesítenek, amely teljességgel veszélytelen. Külön jó hír, hogy a terhes masszázs már a terhesség első pillanatától akár az utolsó hetekig alkalmazható, így folyamatos segítséget nyújt az egyre megterhelőbb napokban. Ha pedig a kismamának jó esik – és ellazítja -, akkor az a babára is jó hatással van, hisz a masszírozás alatt általában a magzat is aktív üzemmódba kapcsol, míg utána az anyukával együtt a pihenés időszaka következik.