Svédország legszebb tavai

A legtöbb becslés szerint Svédországban 100.000 tó van, tehát függetlenül attól, hogy hova utazik az ország határain belül, mindig talál majd legalább egy tavat.

[wp_ad_camp_1]

Svédország déli és középső részén, a Balti-tenger és az Északi-tenger partjai között elhelyezkedő Asnen-tó a legismertebb, több mint 1000 szigete van a felszínén.. A tó a magántulajdonban lévő vadon élő állatok védelmére szolgáló terület közelében helyezkedik el, Skandinávia egyik legnagyobb madármegfigyelő szentélye, tehát a madármegfigyelők és a vadon élő állatok kedvelőinek különösen ez lesz majd a kedvence. A madárkedvelőknek el kell vinniük ide távcsőjüket és madár-azonosító könyveiket, és hosszú időt tölthetnek el ebben a lenyűgöző rezervátumban. Bár az Akkajaure-tó technikailag emberi eredetű tározó, az ország egyik legnagyobb tava. A 20. század elején jött létre, amikor befejeződött a Suorva-gát építése a Lule folyón.

Asnen-tó

Asnen-tó

Ez Svédország egyik legmélyebb tava, és mivel a környező vidék számára villamos energiát termel, vízszintje jelentősen ingadozik. Az ország északnyugati régiójában található, a Norvég-tengertől kb. 50 km-re. Az Akkajaure-tó a látogatóknak az ország legszebb alpesi kilátásait kínálja. Az ország észak-középső részén, Norvégia és a Botteni-öböl között elhelyezkedő Hornavan-tó az ujj alakú tavak láncának északi végén helyezkedik el, amely Svédország-Norvégia nyugati határán fekszik. Egyedülálló tulajdonsága, hogy körülveszi az ország néhány legnépszerűbb nemzeti parkja. Mivel a Hornavan-tó  Svédország legmélyebb tava, gleccserekkel jött létre, amelyek nagy szakadékokat fúrtak a földbe. Mint az ország legtöbb tava, édesvízének legnagyobb része jégolvadásból származik. Az olvadás a nagyon rövid tavaszi és még rövidebb nyári szezonban zajlik.