Svájc rejtett gyöngyszeme: Luzern

Az utazóközönség nagy részének Svájc előkelő helyen szerepel a bakancslistáján, ám azt nem könnyű eldönteni, hogy a varázslatos szépségű ország mely pontját vegyük célba. Noha nem egyszerű melléfogni egy svájci úttal, Középsvájc kulturális központja egyszerűen kihagyhatatlan úti cél.

Luzern ugyanis egy igazi, mesebeli, gyönyörű középkori város, amely a svájci Alpok lábánál fekszik. A fallal körülvett település elsősorban a Kápolna-hídról, a víztoronyról és a 17. század előtti építészetéről híres, óvárosa a macskaköves, kizárólag gyalogosoknak fenntartott utcáival, és egyedi homlokzatú épületeivel csábítja az idelátogatókat. Luzern büszkélkedhet a világ legrégebbi fedett hídjával a Kápolna-híddal, amelyet a 14. században építettek. A fahídon szabadon átsétálhatunk és megcsodálhatjuk a tetején elhelyezett virágdíszeket és 17. századi festményeket.

Luzern

Luzern

Akik az aktív pihenés szerelmesei, azoknak kötelező program a régi városfalak mentén sétálni. A falak nagyrészt épek, akárcsak a kilenc torony, amelyek közül négy a nagyközönség számára is látogatható. A legnagyobb toronyban egy 15. századi óra is található, amely egy perccel a város összes többi harangja előtt szólal meg. Mivel közel van a svájci Alpokhoz, egy komp segítségével eljuthatunk a Pilatus-hegyre, melynek a lábánál található a világ legmeredekebb fogaskerekű vonata, amely a Pilatus-hegy csúcsára visz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a hegyekre és a felhőkre. Luzern emellett egy igazi aranybánya azok számára, akik az elmúlt évszázadok történelmét szeretnék felfedezni. 11 múzeum várja a látogatókat, köztük Svájc legnagyobb és leglátogatottabb ilyen intézménye, a Verkehrshaus der Schweiz, azaz a közlekedési múzeum. A kitűnő helyi ételek mellett kihagyhatatlanok Luzern állandó programjai, hisz aki egyszer részt vesz az évente megrendezett farsangon, vagy az Óvárosfesztiválon, az alig várja, hogy újra visszatérhessen Európa egyik legszebb kisvárosába.