Sarki róka érdekességek és tények

A sarki róka egy fehér, szőrös állat, amely Észak-Amerika és Eurázsia északi részein található meg leginkább. Ismertek arról, hogy hideg éghajlaton, alacsony hőmérsékleten élnek. A testükön lévő szőrzet segít nekik megvédeni magukat a zord téli szelektől. Az alábbiakban megismerheted ezeket a csodálatos állatokat!

A sarki róka egy őshonos faj. A sarki róka tápláléka főként lemmingekből, nyulakból, mókusokból és madarakból áll. Ennek az állatnak vastag bundája van, amely szigetel a hideg időjárás ellen. A sarki rókával kapcsolatos legérdekesebb dolog, hogy akár -70 fokos hőmérsékleten is képes túlélni! A sarki róka fehér bundájáról és bozontos farkáról ismert. A tundrán él, ami egy nagyon hideg szárazföldi régió. Emellett a tengeri jégen is élnek, amely egész évben az óceánt borító, fagyott tengervízből álló lapok. A sarki róka évszázadok óta él a földön, de szokásairól sajnos nem sokat tudunk.

Sarki róka

Sarki róka

A sarki róka vitathatatlanul egy gyönyörű állat, amely a világ leghidegebb részein él. Számos érdekes alkalmazkodással rendelkezik, amelyek segítik a túlélést ilyen zord körülmények között, de van egy alkalmazkodás, amelyet különösen lenyűgözőnek találok: a bőrének színváltoztató képessége! Ez a kis fickó a környezetétől függően képes fehérről szürkére és barnára váltani a bőrét, ami segít neki álcázni magát a ragadozók és a zsákmányállatok elől egyaránt. Talán hallott már erről, talán nem, de akárhogy is van, ez egy elképesztő tény, ami miatt még jobban szeretem ezeket az élőlényeket! A hím átlagos fej-testhossza 55 cm, míg a nőstények átlagosan 52 cm. Egyes régiókban nem tapasztalható méretbeli különbség a hímek és a nőstények között. A farok körülbelül 30 cm hosszú mindkét nemnél. A váll magassága 25-30 cm. A hímek átlagos súlya 3,5 kg, míg a nőstények átlagosan 2,9 kg-ot nyomnak.