Rövid volt az éjszaka?

Elég relatív némelyikünknél, mikor kezdődik eme napszak. Én az éjfélre szavazok. No meg aztán ha már eme témánál tartunk, akkor… kicsit de megemlítést tennék arról, hogy az estét meg van aki 18 órától számítja. Nálam az még késő délután. De akkor megint abba a hibába esnék, hogy akkor tulajdonképpen a 22 óra késő estének számít.

[wp_ad_camp_1]

És ne felejtsem ki eszme futtatásomból a biológiai óra életszakaszonként történő változását sem, ahogy haladunk előre életünkben. Sajnos vannak olyan munkakörök is, ahol el lehet felejteni kimaradásunkat ebből az időtartamból, mivel a munkakezdés startja jelentősen korai. Jómagamnak soha nem volt éjszakai műszakja, de át tudom érezni azt, ha valaki meséli, felborult az alvási rendje. Egy esetről minimum tudok, amikor is semennyit se tudott pihenni az illető és bizony még legalább kettő munkanapot így, sok órás pihenés nélkül töltött tevékenységgel kellett átvészelnie.

Személyes tapasztalat, ha éjjel három óra után tudok időt fordítani a pihenésre, bizony megérzem az ébredés után a kimaradt órákat. Hozzá tenném, volt rá alkalom, hogy akkor tértem nyugovóra, amikor kelt fel a nap. Fáradtságot nem éreztem kifejezetten ébredés után.

Az is mérlegelendő szempont, hogy tényleg kevésnek tudom ítélni az éjszakát, ha minden olyan jól klappol, hogy egyszercsak azt veszem észre, reggel van. Pitymallik. Ez is okozhat rövidséget. Nem egyszer jártam már így. Másodperceknek, perceknek tűnnek ilyenkor az órák.

Éjszaka

Éjszaka

Még sok éve nyáron véletlenül szórakozóhely felé vittek a lépteim és nem emlékszem mindenre, de arra igen, hogy  órákat töltöttem ott a nyári estében és mire lábaimmal szelve a lépcsőket feljutottam a bejáratig, majd ezt követően ajtót nyitottam, a kelő nap pislákoló sugarai köszöntöttek rám. És ebben az esetben már nem emlékszem, hogy szemem lehunyását követően másnapos lettem volna. De azon szórakozóhelyen az volt a legszebb estém, semelyik másik nem volt olyan jó. Az az egy maradt meg bennem, hogy este kóricáltam le oda és közelítve a reggelt, indultam hazafelé két szép kis lábammal közelítve meg a biciklit. Így azért hamarabb haza jutottam. Emlék is marad.

Másik alkalommal hiába történt hasonló, nem gazdagodtam jó élményekkel. Pedig az is nyáron volt.

Akkor tényleg rövid volt az éjszaka, amikor ismerősömnek még nagyon régen éjfélkor jutott eszébe, tartsak vele kis „ereszd el a hajamra”. Nem tartottam vele.

Amíg az ember fiatal, kimondottan jól bírja alvás nélkül. Nekem is van, hogy négy – hat óra elég ahhoz, hogy toppon legyek. Az ásítás természetesen nem mindig a fáradtság jele. Untatás vagy tétlen órák esetében is ásíthat valaki, a tél különösen hatással van ránk ilyen szempontból. Igyunk meg jó kis csésze finom kávét. Cukorral vagy tejjel. És a kettővel együtt is lehet fogyasztani. Imádom az aromáját. De ne vedeljük, igyuk húzóra, mint a pálinkát. Csak kortyolgassuk, ízleljük meg zamatát, ha úgy érezzük, Rövid volt az éjszaka.