Repce szója hamburgerek helyett

A repce képes helyettesíteni a szóját, mint a legjobb növényi fehérjeforrást az emberek számára. Egy jelenlegi tanulmányban a Halle-Wittenberg Martin Luther Egyetem (MLU) táplálkozástudósai azt találták, hogy a repcefehérje-fogyasztás hasonló jótékony hatást gyakorol az emberi anyagcserére, mint a szójafehérje. A glükóz anyagcseréje és a jóllakottság még jobb volt ebben az esetben.

[wp_ad_camp_1]

További előny: A fehérjék a repceolaj-termelés melléktermékeiből nyerhetők. A kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez az embereknek fehérjére van szükségük. „Esszenciális aminosavakat tartalmaz, amelyek a szervezetben nem szintetizálhatók” – mondja Gabriele Stangl professzor, az MLU Agrár- és Élelmezéstudományi Intézetének munkatársa. A hús és a hal a kiváló minőségű fehérjék fontos forrásait jelentik. Egyes növények azonban értékes fehérjéket is nyújthatnak. „A szóját általában a legjobb növényi fehérjeforrásnak tekintik, mivel különösen előnyös aminosav-összetételt tartalmaz” – mondja Stangl.

Repce

Repce

Csapata megvizsgálta, hogy a repce, amelynek összehasonlíthatóan előnyös aminosav-összetétele van, lehet-e alternatívája a szójának. A repce fitokémiai anyagokat is tartalmaz – a növények által termelt vegyületeket, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre – mondja Stangl. „Eddig csak néhány adat állt rendelkezésre a repce fehérje bevitelének emberre gyakorolt ​​hatásáról” – teszi hozzá a tudós. A szójához képest számos más előnye van: Európában már termesztik, és a repceolaj-termelés fehérjében gazdag melléktermékei felhasználhatók új élelmiszer-ipari termékek alapanyagaként. Ezeket a melléktermékeket jelenleg kizárólag állati takarmányként használják. A 20 résztvevővel végzett vizsgálat során a csapat megvizsgálta a bevitt repce- és szójafehérjék hatását az emberi anyagcserére. A beavatkozások előtt a résztvevőket arra kérték, hogy dokumentálják étrendjüket néhány napra.