Puffadás, gyomorbántalmak? Ezek az ételek okozhatják!

Fiatal gyomor mindent kibír – szól a régi mondás, és ha visszaemlékszünk, valóban bőven van igazságtartalma. Tinédzser és fiatal felnőttkorban gyakorlatilag a vasszöget is különösebb probléma nélkül meg tudjuk emészteni, aztán ahogy telnek az évek, ez a helyzet szép lassan romlani kezd.

Eleinte még csak a mennyiségekre kell odafigyelni, aztán jó eséllyel elkezd sokasodni azon ételek száma, amelyekről már jó előre tudjuk, hogy nem kellene elfogyasztanunk, mert nagy árat fogunk fizetni a pillanatnyi örömért. Ezt pedig gyakran követi az, hogy már azt sem tudjuk, hogy pontosan mi az, amitől nem lesz bajunk, csak azt vesszük észre, hogy bármennyire is odafigyelünk, sokszor puffadunk, diszkomfort érzés kíséri az étkezéseket, sőt, a gyomorfájás is gyakori jelenség életünkben. Ilyenkor aztán kétségbeesetten próbáljuk megtalálni az okokat, és a legbölcsebb, amit tehetünk az az, hogy egy alapos kivizsgálással indítunk, amelyet egy allergiateszt követ. Azonban ha mindent kizártunk, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon az étrendünk kellően kímélő-e, hisz számtalan olyan élelmiszer van, amiről talán nem is gondolnánk, hogy mennyire problémás, miközben sajnos nagyon is az.

Puffadás

Puffadás

Kezdetnek mindjárt ott a jégkrém, ami az egyik legrosszabb ilyen szempontból, főképp ha csokis. A csokoládéban ugyanis sok a koffein és az olaj, míg a fagyi alapja a tej, ami állati zsírokban gazdag. A kettő kombinációja igazi gyomrot próbáló feladat, úgyhogy bátran kerüljük. Ugyanez a helyzet a hagymával – és a fokhagymával is -. Az immunrendszerünk ugyan hálás érte, de az emésztőrendszerünk már korántsem. Nem elég, hogy nehezen tudjuk feldolgozni, még a nyálkahártyát is ingerlik – épp úgy, ahogy a túlságosan fűszeres ételek -. Szintén panaszokat okozhatnak a növényi olajban kisütött zsíros ételek, amik ebben a kombinációban iszonyúan nehezen emészthetőek – bár ez talán kevésbé meglepő -, épp úgy, ahogy a feldolgozott húskészítmények. Sokkal kevesebben gondolnak viszont arra, hogy a sok rostot tartalmazó zöldségekkel is ez a helyzet, óvatosan fogyasszunk tehát ezekből. Végül, de nem utolsósorban pedig rágózzunk sokkal kevesebbet. Nem csak az édesítőszer miatt, hanem azért is, mert közben rengeteg levegőt nyelünk, amitől aztán garantált később a puffadás.