Paradicsom termesztése

A paradicsom az egyik legnépszerűbb konyhakerti növény Magyarországon. Nem csak az üzemi előállítása, hanem a kiskerti termesztése is jelentős. De hogyan termeszthetjük a legsikeresebben a paradicsomot és mit kell tudnunk erről az értékes növényről?

[wp_ad_camp_1]

A paradicsom egyike a leginkább fényigényes konyhakerti növényeinknek. Ez az jeleneti, hogy a növény növekedése, fejlődése és termésképzése is nagyban függ a fény mennyiségétől. Mindezek mellett a paradicsomnak a pollenképződéshez is elengedhetetlenül szüksége van a megfelelő fénymennyiségre.

A fényigény mellett relatív magas hőigénnyel is rendelkezik. A növény fejlődéséhez legalább 10 °C hőmérsékletre van szükség; ha ez nem áll rendelkezésre, a paradicsom fejlődése jelentősen lelassul, illetve le is áll. Az optimális nappali hőmérsékletet 23, míg az éjszakait 15 °C-ban szoktuk meghatározni.

Paradicsom termesztése

Paradicsom termesztése

A paradicsom termesztése nem lehet sikeres megfelelő mennyiségű csapadék nélkül. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy rendszeres locsolásra van szükség. Mivel a paradicsom tenyészidőszaka kifejezetten hosszú, ráadásul nagy kipárolgású lombozattal rendelkezik, ezért a bőséges és rendszeres locsolás elengedhetetlen számára. Fontos tudni, hogy a tavasszal kiültetett növény még szinte jelentéktelen mennyiségű vizet használ fel, ám a lombozat növekedésével egyre több vizet követel.

A paradicsom termesztése során nem feledkezhetünk meg a tápanyag pótlásról sem. A nitrogén a hajtások és a termés növelésében játszik fontos és nélkülözhetetlen szerepet, a foszfor fontos tápelemként szolgál, a kálium pedig az élettani folyamatok segítésében vesz részt. A szakirodalomban különböző táplálási arányokat találunk, de az alapvető ajánlás szerint szerencsés a N:P:K = 1:2:1 arányú keverékek alkalmazása.