Őszi levéltakaró összegyűjtése? Inkább ne!

Az ősz csodálatos évszak. A természet lassan felkészül a téli pihenőre, ezt pedig aranysárga, barna és rézvörös levelekkel hozza a tudtunkra. Nem véletlen, hogy sokan az őszi természetjárást szeretik a leginkább, de ekkortájt a kertekben is kiváló időtöltésre nyílik lehetőség. A kellemes őszien napsütésben vagy éppen az elhalványuló fényben az őszi munka igazán jól esik.

[wp_ad_camp_1]

Az őszi levéltakaró összegyűjtése, illetve feltakarítása nem minden esetben indokolt. Természetes, hogy a városi utcák aszfaltjáról eltakarítják a faleveleket, de ezt nekünk a saját kertünkben nem kell feltétlenül megtennünk. Nos, nem a lustaság mondatja ezt velünk, hanem egészen más okunk van…

Meg kell különböztetnünk a területeket. Az urbánus környezetben a fák alatt összegyűlt falevél csúszós, balesetveszélyes és nem is szép látvány, viszont a parkokban, kertekben és külvárosi területeken álló fák alatt egyáltalán nem indokolt a levéltakaró begyűjtése.

Ősz

Ősz

Tudnunk kell, hogy a lehulló levelek jelentik a fa táplálásához szükséges humusz legfőbb alapanyagát. Ha ezt az alapanyagot minden évben megvonjuk a fáktól, előbb vagy utóbb kiürül a talaj tápanyagtartalma, a fák pedig éhezni fognak. A biológusok arra hívják fel a figyelmet, hogy a világ sok városában a túlzott takarítás már a zöldövezetek rovására megy; hamarosan azzal kell szembenéznünk, hogy a városi fasorok elhalnak, az újonnan ültetett csemeték viszont nem tudnak fejlődésnek indulni. Szerencsére nagyon sok városban már felismerték a problémát és tenni is próbálnak az ügy megoldása érdekében; Moszkvában például a lakosság beleegyezésével a helyén hagyják a felgyülemlett avart. A mostani intézkedéseknek persze csak hosszú évek után lesz valódi látszata, de létezik törekvés a probléma megelőzésére és ez mindenképpen értékelhető.