Oslo, Norvégia elsőszámú célpontja

A norvég fjordok meglátogatásának felejthetetlen kalandja a legtöbbször Oslo-ban kezdődik. A kultúra és a kényelem tipikus skandináv kombinációját kínáló Oslo tökéletes hely arra, hogy elkezdjünk megismerkedni ezzel a gyönyörű országgal és vendégszerető, kedves lakóival.

Elsőre talán kissé szokatlan egy ilyen északi célpontot választani, ám ez maximum annyiban befolyásolhatja az utazásunkat, hogy alaposan meg kell fontolnunk, hogy az év melyik szakát tűzzük ki érkezésünkre. A legjobb időjárás Oslóban a júniustól augusztusig tartó nyári hónapokban van, amikor végre kisüt a nap, és kellemesen meleg a hőmérséklet. Július és augusztus számít igazán főszezonnak, így ilyenkor a legnevezetesebb látnivalók környéke zsúfolt lehet az ide látogató turisták miatt. Ezt a kockázatot azonban érdemes vállalnunk, mert a téli időszak a barátságtalan arcát mutatja. Novembertől márciusig alig süt ki a nap és bizony a nappalok is rendkívül rövidek – alig hat óra hosszúak -, ez egy déli ember számára meglehetősen hangulat romboló tud lenni.

Oslo

Oslo

Oslo tömegközlekedése kitűnő, a belvárosban a helyi járatos buszokkal és a villamosokkal bármit könnyedén meg tudunk közelíteni. A külvárosi részeket metró segítségével érhetjük el a legkönnyebben. A legfontosabb látnivalókat akár három – igen aktív – nap alatt is végig járhatjuk, és ahogy egyik látnivalótól a másikig haladunk, megismerhetjük a városközpontot, valamint Oslo más részeit, például a Frogner Park környékét és a Bygdøy-félszigetet. Egy hosszú hétvégén pedig még arra is marad idő, hogy Oslo városhatárain túlra merészkedjünk, és felfedezzük Norvégia más, közeli részeit. Látogatásunk során véletlenül se hagyjuk ki a Katedrálist, vagy a méltán híres Operaházat, de a Fram Múzeum is olyan varázslatosan tárja elénk a viking kultúra legszebb pillanatait, hogy annak emléke még sokkal hazautazásunk után is velünk marad.