Oscar-díjas a Saul fia

A magyar film nagyon sokak számára nem visel valódi értéket. A legtöbben, ha választani kell, nem a magyar film mellett döntenek, ha moziba szeretnének beülni. Ez a tendencia azonban az utóbbi időkben úgy tűnik változásnak indult, ehhez pedig csak hozzátesz a Saul fia, Nemes Jeles László első filmje, mely már számos egyéb díj mellett 2016. február 29-én bolygónk legnagyobb filmes elismerését, az Oscar-díjat is bezsebelhette.

[wp_ad_camp_1]

A Saul fia a holokauszt idején játszódik. Habár már sok ilyen témájú film került megírásra és forgatásra, ezúttal mégis valami újat kapott a közönség. A Saul fia egyetlen ember szemszögéből, a főszereplő Saul által láttatja a koncentrációs táborok szörnyűségeit. A főszereplő a sonderesek tagja, akiknek a dolguk előkészíteni a gázkamrát az újonnan érkező rabok számára, biztosítani azok abba történő belépést és bennmaradását, majd a hullák kivonszolása, elégetése, és végül a gázkamrák kitakarítása. Saul egy alkalommal a saját fiát véli felfedezni a holttestek között, és innentől mindent megtesz, hogy egy méltó temetést biztosítson a számára, miközben a feje fölött lebeg saját halálának a veszélye.

Saul fia

Saul fia

Ez a remek alkotás el is nyerte a 2015-ös Cannes-i fesztiválon a FIPRESCI-díjat és a Zsűri Nagydíját. Ezt követően tarolt a 2016-os Golden Globe-on is, ahol hazavihette a legjobb idegen nyelvű filmért járó díjat. Mindezek után szinte természetesnek tűnt, hogy az Oscar-jelöltek között is meg fog jelenni, és így is lett. A Saul fiát olyan filmekkel együtt jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, mint a kolumbiai Kígyó ölelése, a dán Krigen/A War, a francia Mustang és a jordániai A sivatagon át. Végül, ahogy azt már tudni lehet Magyarország az idei évben a történelem során másodszor is hazavihette a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat. A díjat Nemes Jeles László vette át, és főszereplőjének, Röhrig Gézának ajánlotta.