Óraátállítás 2020 – Mikor van itt az ideje?

Óraátállításra minden évben sor kerül, az viszont más kérdés, hogy mennyire jó dolog. Vannak, akik pozitív véleménnyel vannak róla, míg mások azt gondolják, hogy jobb volna elfelejteni az egészet. Ettől függetlenül az óraátállításra minden évben sor kerül, így jogos a kérdés, hogy mikor van ennek pontos ideje.

[wp_ad_camp_1]

Óraátállítás 2020 – Az óraátállítás ötletét már Benjamin Franklin is felvetette, azonban akkoriban még nem került sor rá. Egészen 1916-ig kellett várni az óraátállítással, ugyanis az USA ekkoriban alkalmazta először. Az indok az energiatakarékosság volt. Később a Föld több országa is átvette az óraátállítást, köztük Magyarország is. Bár hozzá kell tenni, hogy hazánkban nem alkalmazták folyamatosan, ugyanis voltak olyan évek, amikor az óraátállítás elmaradt. Európában 1997-ben vált egységessé a nyári időszámítás az öreg kontinensen. Na, de mikor van idén óraátállítás? A nyári időszámítás kezdete március 29. Ekkor hajnali kettő óráról háromra kell állítani az órát. A téli időszámítás kezdetekor, októberben 25-én pedig hajnali három óráról kell kettő órára átállítani az órát.

Óraátállítás 2020

Óraátállítás 2020

Bár fentebb az energiatakarékosságot emeltük ki, mint pozitívumot, azonban nem ez az egyetlen dolog, ami miatt érdemes át állítani az órát. A legnagyobb előnyt mindenképpen az jelenti, hogy egy órával hosszabb ideig élvezhetjük a természetes napfényt. Mivel tovább van világos, így lehetőség van kültéri programok szervezésére is. Az USA-ban sokszor a bűnesetek csökkenését is az óraátállításnak tulajdonítják. Annak ellenére, hogy rengeteg előnye van az óraátállításnak, nem mindenki rajong érte, ugyanis a mai napig kérdéses, hogy milyen hatással van a szervezetre, hogy eggyel előrébb vagy hátrébb állítjuk az órát.