Önkéntes katonaság Magyarországon

Hazánkban hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katonák teljesítenek szolgálatot a Magyar Honvédségben. 2017 áprilisa óta lehet csatlakozni az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerbe mindazoknak, akik nem szeretnének szerződéses és hivatásos szolgálatra elköteleződni, de érdeklődnek a honvédelem iránt és alkalmanként szívesen vennének részt a Magyar Honvédség munkájában.

[wp_ad_camp_1]

Egy nemzet hadereje a hivatásos katonaság mellett a felkészült tartalékos haderőn múlik. Az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot azzal a céllal hozták létre, hogy tehermentesítsék a hivatásos és szerződéses katonákat, valamint rendkívüli állapot esetén katonai szolgálatot teljesítsenek. Az önkéntes katonák tényleges szolgálati ideje 3 év alatt összesen 6 hónap lehet. Civil munkahelyeken dolgoznak amikor épp nem hívják be őket szolgálatra. A kormány állami támogatással motiválja az önkéntes katonákat alkalmazó munkavállalókat. Az önkéntes tartalékos szolgálatnak három formája van: önkéntes műveleti tartalékos, önkéntes védelmi tartalékos és önkéntes területvédelmi tartalékos. Az önkéntes műveleti tartalékos szolgálati forma hasonlít legjobban a hivatásos szolgálathoz. A tartalékos a szerződésben meghatározott 5 éven keresztül minden évben maximum 2 hónapra hívható be.

Önkéntes katonaság

Önkéntes katonaság

Ahogy minden katonai szolgálatnál, úgy itt is vannak bizonyos kritériumok, aminek meg kell felelni. Ilyen a betöltött 18. életév, a magyar állampolgárság, büntetlen előélet ás a minimum általános iskolai végzettség. Ezen kívül egészségügyi fizikai és pszichikai szempontból is felmérik a jelentkező alkalmasságát. Aki megfelelt minden kritériumnak, az szerződéskötés után egy 25 napos teljes értékű katonai felkészítésen vesznek részt. A második évtől már csak kéthetes ismeretfelújító képzési kötelezettségük van. Az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatos bevethető ipari és természeti katasztrófák kezelésében, valamint külszolgálati feladatok ellátására is. Aki nem szeretne elszakadni a családjától, annak az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat lesz megfelelő, ahol a lakhelyhez legközelebbi századnál teljesíthet szolgálatot.