Önismeret, személyiségfejlesztés

A kiegyensúlyozott, boldog élethez folyamatosan tanulnunk és fejlődnünk kell. Nincs olyan ember, akit élete során ne ért volna sérelem, megaláztatás, fájdalom, vagy ne érezte volna magát valamilyen helyzetben dühösnek, kiábrándultnak és elkeseredettnek. Ezek a negatív érzelmek komoly nyomot hagynak lelkünkben.

[wp_ad_camp_1]

Személyiségtől függ, hogy ezek a negatív megélések mennyire tisztulnak ki, de egy részük feldolgozatlanul bent marad a tudatalattiban fájdalompontokat és gátakat képezve, amik megakadályozzák önmegvalósításunkat. Személyiségünk tesz egyedivé minket, általa válunk másoktól megkülönböztethetővé. Az önismeret saját személyiségünk, vagyis gondolataink, érzéseink, viselkedésünk felismerése, megértése, a köztük lévő kölcsönhatások értelmezésének képessége.  Azért fontos az önismeret és a személyiségfejlődés, hogy a korábban minket ért fájdalmakat, sérüléseket feldolgozzuk, elengedjük, megértsük. Minél több múltban ért sérelmet dolgozunk fel, annál kisebb hatással van ránk a külvilág, annál nyugodtabban és tudatosabban élhetjük életünket.

Önismeret

Önismeret

Az életben számtalanszor előfordul, hogy nem ismerjük fel egy számunkra negatív helyzet tanulságát, nem teszünk semmit, ami azt eredményezi, hogy egyre nagyobb pofonokat kapunk az élettől. Sokan nem tudnak szabadulni egy rosszul működő párkapcsolatból, egy megalázó munkahelytől. Gyakran csak külső segítséggel tudnak megbirkózni egy negatív helyzettel amikor már súlyos traumákat éltek meg. Aki dolgozott már a sérelmei megértésén, feldolgozásán, az kevésbé visel meg egy nehéz helyzet. Szakember segítségére van szükség, ha olyan elakadásunk van, amikor az agy el akarja nyomni a fájdalmat. Ilyen lehet például amikor az agyunk kitöröl egy gyermekkori szexuális bántalmazást, mert túl nagy fájdalmat okozna előhívni.