Olcsó nyomtatás? Lehetséges!

Az egyik legnagyobb magyarországi irodaszer forgalmazójával beszélgettünk a tintapatronok közül kialakult érdekes viszonyokról. Sajnos a patronok irreálisan drágák. Ennek okait kerestük.

[wp_ad_camp_1]

Az eredeti tintapatronok valóban drágák, ezt nem lehet másként megfogalmazni – mondja a www.patronbolt.hu szakembere. Néhány évvel ezelőtt egy átgondolatlan árverseny kezdődött a tintasugaras nyomtatók piacán, amelyből sajnos minden gyártó vesztesen jött ki, de tulajdonképpen a felhasználók érdekei is sérültek. A gyártók egymást túllicitálva kezdték csökkenteni az áraikat és ez rövid ideig úgy tűnt, rendkívüli profittal kecsegtethet, de hamar előjöttek a problémák. A kieső bevételeket valamilyen módon pótolni kellett, ezért olyan kicsinyes trükkökhöz folyamodtak, mint a beszerelt tintapatronok félig töltése vagy az új tintapatronok árának emelése. Az elv egyszerű: vedd meg olcsón a nyomtatónkat, majd utána jó drágán adunk neked tintapatront.

Patron

Patron

A szakértő szerint a dolog talán működőképes lett volna, viszont az megfelelő minőségben kapható utángyártott olcsóbb tintapatronoknak köszönhetően a felhasználók spórolni tudtak a kiadásaikon és nem kényszerültek rá, hogy a legdrágább eredeti patronokat vásárolják. Önmagában megmosolyogtató a helyzet, hiszen nagyon sok nyomtató esetében a színes és a fekete patron alapból többe kerül, mint a teljes nyomtató patronokkal együtt…

Nem csoda, ha a felhasználók kihasználják az utángyártott tintapatronok által kínált lehetőséget, illetve saját maguk töltik a tartályokat. Tudni kell azonban, hogy a nyomtatófejek egyetlen nyomtatási ciklusra vannak tervezve, így a „túlbiztosítással” együtt is két vagy három nyomtatási ciklust bírnak ki, utána már rohamosan romlik a minőségük, esetleg folyni kezd belőlük a tinta. Ilyen esetekben a csere jelenti az egyetlen elfogadható megoldást.