Nyelvtanulás – de hogyan?

Az idegen nyelvek elsajátítása nem megy mindenkinek egyformán. Vannak olyan szerencsések, akiket kitűnő nyelvérzékkel áldott meg a sors, míg mások hosszú évek keserves munkájával sem képesek még alapfokon sem elsajátítani egy nyelvet.

[wp_ad_camp_1]

Kétségtelen, hogy a kiváló hallás nagymértékben a segítségünkre lehet, éppen ezért, például az énekes és zenészek körében igen gyakori a jó nyelvérzék is. De hogyan érdemes egyáltalán nekifogni egy számunkra teljesen újszerű és idegen nyelv megértéséhez és megtanulásához? Nos, nem csak és nem elsősorban tankönyvek felhasználásával. Természetesen, ha komolyak a szándékaink, akkor jobban tesszük, ha már a tanulás kezdeti fázisában beszerzünk egy szótárt és egy nyelvtani könyvet, azonban mindez kevésnek fog bizonyulni. A helyzet az, hogy, mint mindenhol, ez esetben is a kellemes és a hasznos időtöltés összekötése nyújtja a legjobb eredményeket. Ha például van egy film, vagy sorozat, amit nagyon szeretünk és már tudjuk, hogy miről szól, akkor ezt nyugodtan megnézhetjük – akár többször is- azon a nyelven, amelyet szeretnénk elsajátítani.

Nyelvtanulás

Nyelvtanulás

Az ideális az lenne, ha a filmekhez magyar feliratot is társítanánk, azonban, ha erre nincs lehetőség, az sem olyan nagy baj, a lényeg, hogy szokjuk az adott nyelv hangzását, hogy halljuk, hogyan hangzik a mindennapi társalgás az általunk kiválasztott idegen nyelven. Ezen kívül rendkívül hasznos lehet az is, ha ezen a nyelven kezdünk el zenét hallgatni. Itt talán már könnyebb dolgunk van, az internet ugyanis tele van olyan weboldalakkal, amelyek segítségével könnyűszerrel megtekinthetjük a szövegek fordítását! Hatalmas előrelépéseket tehetünk aránylag rövid idő alatt azzal is, ha keresünk valakit – itt szintén igénybe vehetjük az internet segítségét –, aki anyanyelvi szinten beszéli a számunkra idegen nyelvet és ezzel a személlyel napi szinten próbálunk kommunikálni! Persze, ez utóbbi metódust csak abban az esetben érdemes alkalmazni, ha azért az alapokat már előtte elsajátítottuk!