Nyaralás a gyerekek nélkül? Így szervezd meg!

Noha sokan hajlamosak ferde szemmel nézni emiatt, az igazság az, hogy előbb-utóbb a szülőknek is megjár az önálló pihenés luxusa. Az első olyan nyaralás, ahova apa és anya csak kettesben megy az persze mindig egy hatalmas lépés, és érdemes nagyon alaposan megtervezni, ám a legfontosabb, hogy ne érezzük ilyenkor azt, hogy cserben hagyjuk az apróságokat.

Hogy kinél mikor érkezik el az a pillanat, amikor úgy érzi, hogy most már el lehet menni egy romantikus vakációra kettesben, az egyénenként változó. Van, aki úgy van vele, hogy amikor a gyerekek már biztonsággal el tudják mondani, ha valami bajuk van, vagy fáj valamijük az bőven elég, míg ezzel szemben mások azt vallják, hogy legalább az iskoláskor eléréséig mindenképpen együtt menjen a család mindenhová. Bármikor is jutunk el oda, hogy eldöntjük, hogy itt az idő, ugyanazokat a lépéseket kell végig járni, és ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelni ahhoz, hogy a lehető leginkább nyugodtan teljenek a pihenésünk napjai.

Nyaralás

Nyaralás

Az első és legfontosabb, az a szervezés. Ebbe vonjuk be a gyerekeket is – természetesen az életkoruknak megfelelő módon -, hisz így bőven lesz idejük készülni arra, hogy a szülők egy kicsit magukra hagyják őket. Ilyenkor azonban ne csak a saját vakációnkat tervezzük meg, hanem a kicsikét is, hisz sokkal kevésbé viseli meg őket a távollét, ha közben ők is nyaralhatnak, mondjuk a nagymamánál, vagy egy régóta áhított táborban. Fontos, hogy bizonyos szabályokat lefektessünk ilyenkor – és még ennél is lényegesebb, hogy azokhoz minden esetben ragaszkodjunk is -. Ilyen a kapcsolattartás, a videotelefonálások időpontja, hisz ha vannak fix időpontok, akkor a gyerkőcök sokkal kevésbé fognak aggódni, hisz a különlétben is lesz rendszer. Bárki is vállalja a bébiszitterkedést, minden fontos információt – gyógyszerszedés, allergiák – alaposan beszéljünk át vele, és persze arról is ejtsünk szót, hogy vészhelyzet esetén mik legyenek az elsődleges teendők. Ha pedig mindent elrendeztünk, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy elengedjük a bűntudatot – bár ez teljességgel úgysem fog menni, főleg nem első alkalommal – és élvezzük a jól megérdemelt pihenésünket.