Nem tudod egyedül hagyni a kutyád? Így tegyél ellene!

Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is igaz a megállapítás, miszerint ahány eb, annyiféle mentalitás. Bizony, a helyzet az, hogy nincs két egyforma még a négylábú barátaink között sem, így míg az egyik lételeme a mozgás, addig lehet, hogy a fajtatársa inkább a kanapén lustálkodást preferálja.

Ehhez persze gazdiként gyorsan hozzá lehet szokni, viszont vannak olyan tulajdonságok, amik a komfortos együttélés érdekében nevelésre szorulnak. Kiváltképp zavaró tud lenne, ha kutyánkat képtelenség egyedül hagyni a lakásban, mert megállás nélkül ugatnak, vagy mire hazaérünk, addigra szétrágnak mindent, amit csak elérnek. Nem igényel különösebb magyarázatot, hogy ezt a viselkedést miért kell nagyon gyorsan helyretenni, ám akinek volt már része ilyenben, az tökéletesen tisztában van azzal, hogy ez egyáltalán nem olyan egyszerű. A folyamatos ugatás hátterében a legtöbbször szeparációs szorongás áll, ezt a problémát csak türelemmel és kitartó munkával lehet megoldani. Elsősorban egy kitűnő kutyaiskola – avagy kortól függően óvoda – tanfolyama ajánlott, ott hozzáértők megtanítják a legfontosabb lépéseket.

Kutya

Kutya

Ha erre valamiért nincs lehetőségünk, akkor próbálkozhatunk a fokozatossággal. Eleinte csak pár másodpercre lépjünk ki az ajtón, majd menjünk vissza. Ezt az időt emeljük nagyon-nagyon lassan, mígnem eljutunk odáig, hogy már 5-10 percig is ki tudunk menni anélkül, hogy a kutya ugatni kezdene. Ezzel a módszerrel arra neveljük az ebet, hogy megtanulja, amikor elmegyünk, az nem jelent gondot, és mindig vissza is térünk hozzá. Ugyancsak nagy segítség a benti kennel, ami bár elsőre talán kegyetlenségnek tűnhet, de épp ellenkezőleg. Biztonságot és nyugalmat jelent négylábú barátunk számára, aki villámgyorsan megszokja a rendszert és tudja, hogy az egyedül töltött időt a pihenésre fordíthatja a saját helyén. A rágás már nehezebb dió, így jobban tesszük, ha egyszerre két fronton támadunk. Mindig hagyjunk a kutyának olyan rágcsálnivalót, ami az övé, emellett pedig pakoljunk el mindent, ami potenciális célpont lehet a számára. Beválhat a különböző – keserű ízű – riasztó sprayk használata is, ám előfordul, hogy ez nem tántorítja el az ebet.