Néhány érdekes információ az euróról

Egyre több ország vezeti be az Európai Únió hivatalos pénzét, az eurót. Magyarországon még sokat kell rá várni, ám aki külföldre látogat, valószínűleg találkozott már vele. De vajon hányan tudnának válaszolni az euróval kapcsolatos egyszerű kérdésekre? Íme néhány fontos információ, amit illik tudni.

[wp_ad_camp_1]

Az euró nevét az 1995-ös madridi csúcstalálkozón döntötték el, majd a közös pénz bevezetésére 1999. január 1-ig várni kellett, ekkor elszámolási pénz lett, ami 1:1 arányban váltotta az európai valutaegységet.  Az első eurót 2002. január 1-jén állították forgalomba. Az új pénz devizekódja EUR, szimbóluma pedig az összetéveszthetetlen  €. Edig 19 állam vezette be, ők alkotják az eurózónát. Az amerikai dollár után az euró már bevezetésétől fogva a második legjelentősebb takarékvaluta. A dollár mögött szintén a második helyen áll a lebonyolított forgalom nagyságát tekintve. Az auró első helyezett a világon legnagyobb összértékben való jelenlétben. Manapság az eurózónában megközelítőleg 350 millió ember használja.

Euró

Euró

Az euró bevezetésének célja az egységes piac megteremtése volt és a négy szabadságként megjelölt tényező biztosítása. E négy tényező a következő: az áruk, a személyek, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlása. Az eurót bevezető tagállamok mindegyike a gazdaságának nagy fellenítőjének tartja a közös pénzt, hiszen megkönnyíti a forgalmat, az árak összehasonlítását, az árfolyamkockázat fenyegetése is megszűnik általa. Az eurót még be nem vezetett országok gazdaságát azonban nyilvánvalóan rosszabb irányba befolyásolja, hiszen az infláció erőteljes kimutatója, hogy mennyibe kerül egy euró az adott pénzen. A forint mélypontja például világszenzáció volt, mikor 327 forint fölé emelkedett az euró árfolyama. A legkevesebb, amit forintban az euró ért, 229, 11 forint volt.