Napi tejfogyasztás az egészségünk fenntartása érdekében

A tej, illetve az abból készült készítmények ősidők óta szerepelnek az emberek táplálékai között. Ugyanis nem csak finomak, de nagyon hasznosak lehetnek a szervezetünk számára.

[wp_ad_camp_1]

Egy felnőtt számára napi fél liter tej fedezi a javasolt energiabevitelének 12-15%-át. Majd a fehérje bevitel 20-25%-át, a zsír 15-20%-át, a szénhidrát 7-10%-át, illetve a kalciumbevitel 70%-át. Ám ennek ellenére a magyarországi lakosság 84%-a nem fogyasztja el az ajánlott mennyiségű tej és tejtermékmennyiséget. Az elmúlt években nagyon sok mindent hallhattunk azzal kapcsolatban, hogy a tej fogyasztása nem jó az emberi szervezet számára, ám mi most azt szeretnénk alátámasztani, hogy egy nélkülözhetetlen táplálékról van szó. Ugyanis ezekben az élelmiszerekben megtalálhatóak fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok, és még ásványi anyagok is. A tej nagyon gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, illetve ezen felül még megtalálhatóak bennük vízben és zsírban oldódó vitaminok is. Tejről nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagyon kedvező élettani hatásokkal rendelkezik, így az egészségmegőrzésben és a betegségmegelőzésben is nagyon komoly szerepet tölt be.

Tejfogyasztás

Tejfogyasztás

A napi ajánlott tej mennyiség elfogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket, szerepet játszhat a szív és érrendszeri megbetegedések elkerülésében, a vastagbél daganatos megbetegedéseinek elkerülésben, a magas vérnyomás, elhízás, a csontritkulás, illetve a fogszuvasodás ellen is hasznos lehet. Ma már számos olyan divatdiétát ismerünk, amely a tej fogyasztásának elhagyására buzdítanak bennünket, ám amennyiben ezeket alkalmazzuk, akkor nagyon könnyen olyan betegségek állhatnak fenn, melyek a szükséges vitaminok és ásványi anyagok nélkülözésének következményeként jelentkezhetnek.