Napelem és napkollektor – nem ugyanaz a kettő!

Ma már egyre többen ismerik fel a környezet védelmének fontosságát és gondolkodnak el környezettudatos megoldások alkalmazásán. Sokan mikor választani kell, hogy napelem vagy napkollektor, csodálkoznak, mivel a kettőt egész addig azonosnak gondolták.

[wp_ad_camp_1]

Bővebb információ a napelemekről és napkollektorokról ide kattintva. Szerencsére egyre többen ismerik fel a környezet fontosságát, így sokan a megnövekedett áramfogyasztás miatt keletkező költségeket igyekeznek ilyen módon lefaragni. Mielőtt napelemes rendszert szereltetne be, érdemes átgondolni milyen fajtának szavaz bizalmat, hiszen komoly anyagi költségektől kímélheti meg magát. A napelemet három alkotó elem alkotja, mégpedig maga a napelem, az inverter és a tartószerkezet. A piacon számos különböző fajtájú napelem található, amikben egy közös pont van, mégpedig, hogy műszaki szempontból 12 vagy 24 voltos egyenáramot termelnek. A napelemek átlagban 1,8 négyzetméter felületű panelek, amik körülbelül 300W teljesítményűek.

Napelem

Napelem

A napkollektort nagyon sokszor egy lapon említik a napelemekkel, pedig a kettő nem ugyanaz. A napkollektor hőtermelő eszköz, mely a napenergiát alakítja át hővé. A folyamatosan dráguló energiaárak mellett a napkollektor alkalmazása igazán gazdaságos döntés, hiszen egyre gyorsabban térül meg. A napkollektor akkor igazán hatásos, ha beszerez mellé egy puffertartályt is, hiszen a napkollektor bár rendelkezik bizonyos tárolási kapacitással, azonban a puffertartály segítségével jóval nagyobb mennyiséget tud tárolni. A napkollektor kínálatot felmérve, biztosan fel fog tűnni, hogy két fajtájuk van, a síkkollektor és a vákkumcsöves kollektor. A napelem és a napkollektor között tehát lényeges különbség van funkciójukat tekintve.