Nagyon fontos fokozott figyelmet fordítani a földgázzal működő készülékekre!

A gázkészülékek, illetve a gázzal működő tűzhelyek karbantartását sajnos a mai napig sokan nem veszik kellőképp komolyan. Holott az időszakos karbantartás, valamint a felülvizsgálat elengedhetetlen volna, annak érdekében, hogy az említett készülékek használata biztonságos legyen.

A földgázzal működő készülékek kapcsán itt érhet el bővebb információkat! A szakértők ajánlásai alapján legalább két évente célszerű lenne felülvizsgálatot végezni, mivel ennek köszönhetően elkerülhetők a komolyabb meghibásodások vagy akár súlyosabb esetben robbanás, baleset. Az időszakos karbantartás ugyanis akár életet is menthet. Sajnos a mai napig rendszeresen lehet hallani olyan esetekről, amikor gázszivárgás mérgezett meg egy családot vagy robbantott be egy lakást. Emiatt mindenképp érdemes sort keríteni a készülék szakember által felülvizsgálatára. Ha a rendszerben vagy a készüléken bármilyen sérülés keletkezik, akkor nem szabad várni. De, akkor is segítséget kell kérni, ha a készülék legalább hat hónapon keresztül nem volt használatban.

Gázkészülék

Gázkészülék

Ha gázszivárgásra lesz figyelmes otthonában, akkor azonnal jelezni kell a problémát a gázszolgáltatónak, valamint néhány óvintézkedést szükséges tenni. Ilyen például az azonnali szellőztetés, valamint az elektromos készülékek használatának mellőzése. Emellett nagyon fontos, hogy a nyílt láng használata tilos, mert berobbanthatja a gázt és ezáltal akár az egész lakást. Sajnos vannak, akik azt javasolják, hogy a gázszivárgást gyufalánggal kell ellenőrizni. Ez szigorúan tilos és egy nagyon rossz tévhit, ami sajnos a mai napig a köztudatban van, holott ez életveszélyes. A szakemberi rendszeres ellenőriztetés és karbantartás nagy segítséget jelent a meghibásodás és a súlyosabb helyzetek elkerülésében.