Nagy Britannia legnagyobb gyarmata

A Brit Birodalom valaha a Földünk legnagyobb gyarmattartó birodalma volt. Fénykorában ő birtokolta az ismert területek mintegy egynegyedét, és ugyanilyen arányban rendelkezett a Föld népességével is a maga mintegy 458 millió alattvalójával. Mindez a 20. század első felére tehető, azonban onnantól kezdve mondhatni hanyatlásnak indult, és sorban veszíteni kezdte a gyarmatait.

[wp_ad_camp_1]

Akkoriban a legnagyobb és legfontosabb gyarmata India volt. Azonban 1947-re az akkori Nagy Britannia olyan gazdasági válságba került, amelynek következtében nem tudta megtartani az összes gyarmatát. Így ebben az évben India is függetlenné vált, ahogy szépen lassan rengeteg egyéb gyarmat is lemorzsolódott. Mára Nagy Britannia a következő gyarmatokkal rendelkezik: Szent Ilona, Bermuda, Falkland-szigetek, Anguilla, Brit Virgin-szigetek, Kajmán-szigetek, Monsterrat, Turks- és Caicos-szigetek és Gibraltár. Ezek közül pedig a legnagyobb az Atlanti-óceáni területen található Falkland-szigetek a maga 12 173 km2-nyi területével. Bár ennek a területnek a brit gyarmati mivoltát Argentína vitatja, az ENSZ brit tengerentúli területként ismeri el.

India

India

A Falkland-szigetek két nagyobb szigetből, Kelet- és Nyugat-Falklandból, valamint 700 kisebb szigetből állnak. A szigetek kb. 2 900 fős lakossága főleg skót származású, és brit állampolgárnak tartják magukat. A Falkland-szigeteknek igencsak mozgalmas életük volt már felfedezésüktől kezdve, hiszen folyamatos csatározás folyt a birtoklása felett. Eme csatározás két fő résztvevője Argentína és Nagy Britannia voltak. E viszály kicsúcsosodására pedig a Falklandi háború alkalmával került sor. A háborúra 1982-ben került sor, de csupán mintegy két hónapig tartott mire az argentinok kapituláltak. Annak megerősítéseként pedig, hogy a Falkland-szigetek valóban brit gyarmat 2013-ban népszavazást tartottak, melyen a szigetcsoport lakosságának mintegy 99,8%-a döntött úgy, hogy az Egyesült Királysághoz tartozik.