Motorozás télen? Jó ötlet?

Akárcsak a futás, a motorozás is úgy él az emberek fejében, mint olyan sport, amit csak jó időben lehet űzni. Azonban megfelelő előkészülettel, ruházattal és légzéstechnikával akkor is mehetünk futni, amikor az idő már hűvösebbre fordult. Megtehetjük ugyanezt két keréken is?

Hisz valljuk be, aki a motorozás szerelmese, annak a téli hónapok egy kínzóan hosszú időszakot jelent. Eleinte még könnyű ellenállni a kísértésnek, aztán egyszer csak kiül az ember vállára a kisördög és egyre hangosabban hallatja a hangját. Csak egy körre járasd meg a motort, ráfér az akkumulátorára a töltés. Alig van a tankban, gyorsan menj el tankolni egyet, mielőtt berozsdásodik a belseje. No meg hát amúgy is: mennyire jó lenne csak úgy menni egy jó nagy kört, szabadon, csak az öröm kedvéért? A kísértés persze óriási, de azt mindig szem előtt kell tartani, hogy a motorozás még kitűnő időjárási – és út – viszonyok mellett is egy veszélyes közlekedési eszköz, ezért mielőtt a kétkerekűre pattannánk, nagyon alaposan fontoljuk meg, hogy minden adott-e ahhoz, hogy balesetmentesen közlekedhessünk.

Motorozás télen

Motorozás télen

Az első és legfontosabb az a hőmérséklet. Egyfelől hidegben sokkal jobban (és rétegesebben) kell felöltözni, hisz a menetszél sokkal hidegebb ilyenkor, épp ezért a ruhánkon lévő réseket is alaposan le kell zárni, valamint arra is kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy a sisak plexijét lekezeljük páramentesítővel, hisz alacsony hőmérsékleten nem hajthatjuk fel azt. Mindezek mellett ha fagy van, akkor semmiképp ne induljunk útnak, bármekkora a csábítás, hisz akár egy apró jegesedésen is megcsúszhatunk és eleshetünk. Ha úgy ítéljük meg, hogy az útviszonyok megfelelőek, akkor alaposan nézzük át a motort, mielőtt nekivágunk az útnak. Ellenőrizzük a guminyomást – hisz valószínűleg már jó ideje csak áll a motor -, a fékeket, az izzókat és az üzemanyagszintet. Ne kapkodjunk, hagyjunk sokkal több időt a motornak bemelegedni, mint ahogy azt melegben tennénk. Az úton pedig a szokásoshoz képest is fokozottabb óvatossággal közlekedjünk. Ügyeljünk a féktávokra, ne menjünk nagy sebességgel és mindig számoljunk azzal, hogy az autósok is meggondolatlanabbak a hideg idő beállta miatt. Ha kellően körültekintőek vagyunk, akkor nem lehetetlen télen is menni egy kört a motorral, ám mindig legyünk szigorúak önmagunkkal szemben és ha úgy érezzük, hogy nem biztonságos elindulni, akkor inkább maradjunk otthon.