Mivel lehet helyettesíteni a tojást a receptekben?

A tojás hihetetlenül egészséges és sokoldalú. Nagyon gyakran használják a receptekben, de különböző okok miatt néhány embernek kerülnie kell őket. Szerencsére rengeteg helyettesítő van, amit használhat helyettük. Különféle okok miatt lehet, hogy tojáspótlót kell használnia az étrendben. Az allergia és az élelmiszer-preferencia a két leggyakoribb okok erre.

A csecsemők és kisgyermekek körében a tojás a második leggyakoribb ételallergia. Egy tanulmány kimutatta, hogy a gyermekek 50%-a 3 éves korig, 66%-a pedig öt éves korig lesz allergiás. Míg a legtöbb tojásra allergiás gyermek idővel toleránssá válik, néhányan egy életen át allergiásak maradnak. Az almaszósz főtt almából készült püré. Gyakran édesítik vagy ízesítik más fűszerekkel, például szerecsendióval és fahéjjal. Egy negyed csésze (körülbelül 65 gramm) almaszósz a legtöbb receptben helyettesíthet egy tojást. A legjobb, ha cukrozatlan almaszószt használunk. A pépesített banán egy másik tojáshelyettesítő. A tört banánnal való sütés egyetlen hátránya, hogy a készterméknek enyhe banáníze lehet. Más pürésített gyümölcsök, például a sütőtök és az avokádó szintén működnek, és nem befolyásolják annyira az ízt.

Tojás

Tojás

Függetlenül attól, hogy melyik gyümölcsöt választja, minden tojást helyettesíthet egy negyed csésze (65 gramm) pürével. A gyümölcspüréből készült péksütemények nem sülnek olyan jól, mint a tojásosak, de nagyon sűrűek és nedvesek lesznek. A lenmag és a chia mag egyaránt apró, rendkívül tápláló mag. Gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban és más egyedi növényi vegyületekben. A magokat otthon is megőrölheti, vagy kész maglisztet vásárolhat a boltban. A tojás cseréjéhez keverjen össze 1 evőkanál (7 gramm) őrölt chiát vagy lenmagot 3 evőkanál (45 gramm) vízzel, amíg a víz teljesen fel nem szívódik és a keverék besűrűsödik.