Mivel kell vigyázni a várandóság alatt?

A terhesség egy csodálatos időszak minden nő életében, azonban kár lenne tagadni, hogy vannak nehezebb szakaszai. Az első trimeszterben sokan átélik a reggeli émelygéssel, nem egyszer hányással járó rosszulléteket, amelyek aztán a tizenkettedik hét után szép lassan elmaradoznak.

Jellemzően a babavárás második harmada a legfelhőtlenebb, ilyenkor az izgalmakat legtöbbször a következő ultrahang vizsgálat, illetve az első komolyabb rúgások jelentik. A harmadik trimeszter – főképp a vége – ismét járhat kellemetlenségekkel, ilyenkor már a kellőképpen kényelmes fekvőhelyzet megtalálása is kihívás lehet, no és persze sok egyéb – addig észrevétlen könnyedséggel elvégzett – feladat is nehézkessé válhat. Ezzel együtt a várandósság egy teljesen természetes, és csodálatos állapot, melynek során a kismama megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy a magzat fejlődése tökéletes legyen, és természetesen kerül mindent, ami akár csak egy kicsit is veszélyes lehet.

Várandóság

Várandóság

De valójában mi az, amivel tényleg árthatunk a babának, és mi az, ami csak túlzott – már-már felesleges – elővigyázatosság? A legtöbbet ezzel kapcsolatban a káros szenvedélyekről lehet hallani, és a helyzet az, hogy mind az alkoholfogyasztás, mind a dohányzás rendkívül káros a magzatra, így ezek még a legcsekélyebb mértékben sem megengedhetőek terhesség alatt. A napozással is érdemes csínján bánni, és inkább csak a reggeli és a kora esti időszakban kint tartózkodni, akkor is csak rövid ideig. A különböző vegyszereket azonban teljese mértékben kerüljük, használjunk vegán termékeket a bőrünkön és a hajfestést iktassuk ki a babavárás időszakában. Ugyancsak sokat hallani a megerőltetésről és a nehezebb dolgok cipeléséről a terhesség kapcsán. Nos, amennyiben veszélyeztetett terhes a kismama, akkor valóban érdemes nagyon elővigyázatosnak lenni, ám ha őszinték akarunk lenni, akkor az igazsághoz hozzátartozik, hogy azokban a családokban, ahol már van egy nagytesó – pláne, ha csak pár év korkülönbséggel -, ott ez nagyon nehezen kivitelezhető. Ilyenkor minimalizáljuk a terhelést és mindig hallgassunk a kezelőorvosunk tanácsaira, aki pontosan ismeri a várandósság körülményeit, ennek megfelelően személyre szabott intelmeket tud adni.