Mit ünnepelnek az amerikaiak hálaadáskor?

Egy nemzet attól válik igazán naggyá és értékessé más népek előtt, ha őrzi és ápolja hagyományait. Szinte nincs olyan nemzet, akinek ne lenne valamilyen ünnephez kapcsolódó hagyománya. Olyan értékek ezek, amelyekről soha senkinek nem szabad megfeledkeznie. Amerikában november utolsó csütörtökéről biztosan nem feledkezik meg senki, hisz ekkor van a hálaadás napja.  Nincs olyan család, aki ezen a napon ne ünnepelne, hisz némelyikük még a karácsonynál is fontosabb ünnepnek tartja. Ilyenkor összejön a család, a barátok, a szomszédok, sőt még teljesen idegen embereket is vendégül látnak otthonaikban.

[wp_ad_camp_1]

Az ünnep elnevezése már sokat elárul magáról. Hálát adni mindenért, amink van, az életben a legszebb emberi tulajdonságok közé tartozik.  Az amerikaiak ünnepe talán figyelmezteti más országok népeit arra, hogy soha nem szabad elfeledkezni arról, hogy mindenünk, amink van, azért hálával tartozunk Istennek. Kezdetben ez az ünnep, vallásos ünnepként indult, de ma már azok is megemlékeznek róla, akik nem vallásosak. Az ünnep eredete a 17. századra nyúlik vissza, amely Plymouth telepeseinek a nevéhez fűződik. Ezek az emberek egy jobb és új világ reményében elindultak egy másik hazát keresni. Az új hazában nehezen tudtak létesülni, nem értettek a földműveléshez. Az indiánoktól sok mindent megtanultak így évről évre egyre bőségesebb terméseik lettek. Ezt a sikert szerették volna meghálálni Istennek.

Amerikai hálaadás

Amerikai hálaadás

A hálaadás ünnepét 1941-ben, Franklin D. Roosevelt elnök nemzeti ünneppé nyilvánította a napot. Ilyenkor nem hiányozhat a családi asztalról a töltött pulyka és a sütőtökből készült pite, de persze még sok más finomságot is készítenek. Mindenki hálát ad azokért a földi javakért, amije van.  Ezen a napon, ahogy az amerikaiak viccesen mondják, csak pulykának nem jó lenni.