Mit tehetünk a pattanások ellen?

Ugyan ki nem bosszankodott még élete során egy-egy hirtelen megjelenő majd az arcunkon sokáig éktelenkedő pattanás miatt? Amikor végre magunk mögött hagyjuk a pubertáskort, azt gondoljuk, hogy egy életre megszabadultunk ettől az igencsak kellemetlen problémától. A tapasztalat azonban nem ezt mutatja, hiszen szinte mindannyiunk életében felbukkan időről időre egy-egy irritáló pukli.

[wp_ad_camp_1]

A pattanások, bármelyik testrészünkön is jönnek ki, mindig nagyon zavaróak, hiszen egy aknés bőr nem nyújt különösebben esztétikus látványt. A legrosszabb azonban mégis az arcunkon jelenik meg egy csúnya pati, hiszen ez a részünk ugyebár mindenki számára jól látható. Bármilyen furcsán és felszínesen is hangzik, egy makacsabb pattanás akár depressziót is okozhat a tulajdonosának, hiszen, lássuk be, az önbizalmunk ilyenkor nincs az egekben. A legnagyobb baj az, hogy gyakran elveszítjük a türelmünket, mivel senki nem szeretne úgy elmenni egy randira vagy egy állásinterjúra, hogy egy, vagy ne adj isten több akné „díszíti” az arcát, így elkezdjük őket nyomogatni vagy kapargatni. Mindez iszonyúan fájdalmas tud lenni, a legnagyobb baj viszont az, hogy ezzel az esetek jelentős százalékában több kárt okozunk magunknak, mint hasznot! A pattanás végül is a gyulladás jele, a pattanás erőszakkal való eltávolítása pedig mélyebbre viheti a bőrgyulladást, sőt, akár el is fertőzhet a nem megfelelő higiéniai körülmények között. Persze jogosan merül fel a kérdés: de akkor mégis mi ilyenkor a teendő? Ha szeretnénk elkerülni, hogy a jövőben ismét pattanások éktelenkedjenek az arcunkon, akkor érdemes egy héten egyszer egy félbevágott citrommal átdörzsölni az arcunkat, ezzel a módszerrel ugyanis nem csak az aknéktől szabadulhatunk meg, hanem a pattanás barnás nyomait is eltüntethetjük. De hígíthatunk teafaolajat vagy almaecetet is vízben, majd ezt használjuk arctonikként.

Pattanás

Pattanás

Ezen kívül érdemes törekedni a lelki kiegyensúlyozottságra, a stressz ugyanis szintén gyakran eredményez csúnya bőrelváltozásokat, de ugyanígy növeljük az akné kialakulásának veszélyét a helytelen táplálkozással, illetve a dohányzással is. Összességében tehát próbáljunk meg lassítani a tempónkon, figyeljünk oda arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, tartsuk be a higiéniai szabályokat és ne piszkáljuk a pattanást vagy a heget és különösen ne érjünk az arcunkhoz akkor, amikor nem tiszta a kezünk! A legtöbb esetben a házi praktikák segítségével is látványos eredményeket érhetünk el, ha a várt siker mégis elmaradna, akkor viszont érdemes minél hamarabb felkeresni egy bőrgyógyászt!