Mit tegyünk a kánikulában

Ahogy egyre inkább itt a nyár, egyre nagyobb a kánikula. Itt a jó idő, és ez bizony megviselheti az emberi szervezetet. Fontos, hogy felkészülten várjuk a jó időt, és mindent megtegyünk egészségünk érdekében, amit meg lehet ez ügyben. A szélsőséges időjárás mindig megviseli a szervezetet.

[wp_ad_camp_1]

A kánikulában, ugyanúgy, ahogy az év többi napján is, fogyasszuk el a két és fél liter folyadékot, ami ahhoz kell, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget, amit egyrészt kiizzadunk, másrészt szükségünk van rá, hiszen az élet 70%-a víz. Egyrészt tehát a folyadékpótlás szükségessége a legfontosabb. Másrészt ne tartózkodjunk a tűző nyári melegben, tartózkodjunk inkább az árnyékosabb helyeken, vagy olyan naptól védett helyen, ahol nem bánthat a napsütés. Ha lehet, használjuk a klímát, ha erre van lehetőség, de ha nincs, akkor is próbáljunk minél többet árnyékos helyen tartózkodni.

Kánikula

Kánikula

A folyadékmennyiséget ne csak belülről, de kívülről is pótoljuk, egy gyengén átnedvesített kendővel töröljük le homlokunkat, ez főleg a nagy melegben hatásos, ilyenkor a nedves zsebkendő lehűti homlokunkat, vagy fürdés után, amikor nyitottabbak a pórusok, ilyenkor pedig a folyadékot szinte issza a bőrünk. Fontos tehát, hogy a folyadékmennyiséget pótoljuk, és árnyékos helyen tartózkodjunk, ez már fél siker, és már majdnem mindent megtettünk egészségünkért. Ne mozogjunk, vagy beszéljünk túl sokat, mert ez túlzott hő leadással, és sok energiavesztéssel jár. Inkább próbáljunk meg olyan tevékenységet végezni, ha tehetjük, ami nem jár annyi mozgással. Így kevésbé izzadunk meg, és a hőháztartásunk is egyensúlyban marad. Az is fontos tehát, hogy mit ne tegyünk a kánikulában, nem csak az, mit tegyünk. A kánikula nem sok tennivalót enged a számunkra, örülhetünk, ha túléljük valahogy hőguta nélkül.