Mit lehet tenni az EGR szelep meghibásodásának megelőzése érdekében?

Az Európai Unió országaiban évek óta kiemelt jelentőségű feladat a káros anyagok kibocsátásának csökkentése. Ennek érdekében az autógyártók rengeteg fejlesztést hajtanak végre és időről-időre valamilyen újítást alkalmaznak, hogy megfeleljenek a folyamatosan szigorodó szabályozásoknak. Az egyik innováció az EGR szelep.

Az EGR szelep meghibásodásának megelőzése kapcsán ide kattintva érhet el bővebb információkat! A dízeles, illetve benzines gépjárművek esetében egyaránt jelen van az EGR szelep, amely azért lett kifejlesztve, hogy a motorból kiáramló kipufogógázt visszavezesse az égéstérbe, így egy újabb égési folyamatra kerül sor, aminek köszönhetően a kipufogócsövön keresztül távozó gáznak sokkal kisebb lesz a nitrogén-oxid koncentrációja. Ezáltal sokkal kevesebb szennyezőanyag kerül a levegőbe. Az alkatrész a szívó és a kipufogó között helyezkedik el. A folyamat addig működik tökéletesen, míg a korom el nem kezd lerakódni rá, idővel pedig a szelep el nem tömődik. Márpedig a folyamatos igénybevétel miatt ez csak idő kérdése. Ha az EGR szelep nem tudja ellátni a feladatát, akkor eleinte nőni fog a károsanyag kibocsátás, majd más jelek is jelentkezni fognak, mint például a megemelkedő fogyasztás.

A problémát idővel a műszerfalon felvillanó hibakód is jelzi, ezt azonban nem kell megvárnunk. Érdemes időről-időre megvizsgálni az EGR szelep állapotát, hogy legyen esélyünk meghosszabbítani az élettartamát. Ha a szelep még nincs teljesen elhasználódva, nincs teljesen eltömődve, akkor egy speciális, kifejezetten erre a célra kifejlesztett tisztító spray segítségével eltávolíthatjuk a lerakódott kormot. A tisztítást akár házilag is elvégezhetjük, de akár az autószerelőnk segítségét is kérhetjük, hogy nehogy kárt okozzunk az alkatrészben.