Mit kell tudni a sóbevitelről?

Ahány ház, annyi szokás. Eme szólásmondás nem véletlenül született meg, és talán semmi másra nem jellemző annyira, mint az ételekre. Minden háziasszony a maga módján készíti el a tradicionális fogásokat, van, ahol cukrozottan eszik a káposztás tésztát, mióta világ a világ és persze van, ahol még a rizses hús mellé is kenyeret fogyasztanak.

Ám sajnálatos módon egy dolog szinte az összes magyar konyhára jellemző: mégpedig az, hogy túl sok sót fogyasztunk. Ez persze egy idő után fel sem tűnik senkinek, ám érdemes ízlelgetni az adatot: a WHO ajánlása szerint ugyanis egy felnőtt napi ajánlott só bevitele nagyjából 5 gramm lenne. Nem véletlen a feltételes mód, hisz ennél jóval többet fogyasztunk, ráadásul nem is amiatt, mert túl sózzuk az elkészült ételeket, hanem azért, mert rengeteg feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, amelyek rengeteg sót tartalmaznak. Így pedig észrevétlenül is az ajánlott mennyiség akár többszörösét visszük be szervezetünkbe.

Sóbevitel

Sóbevitel

Természetesen sóra szükség van, hisz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásához elengedhetetlen. No nem csupán emiatt lényeges makroelem, hisz az izomműködésben és a vérnyomás szabályozásában is nagy szerepe van. Ehhez azonban kis mennyiség kell csupán, és gyakorlatilag semmi sem indokolja, hogy a bevitelt megnöveljük. Ha ugyanis az ajánlott adagot túllépjük, akkor ugrásszerűen megnő a magas vérnyomás kockázata – ennek elsődleges oka a túl magas sófogyasztás -, amely szív- és érrendszeri problémákhoz, valamint agyvérzéshez vezethet. Nem igényel különösebb magyarázatot, hogy ekkora kockázatot a só nem ér meg, így joggal merül fel a kérdés, hogy mi a legegyszerűbb módja a fogyasztás csökkentésének. Nos a legbölcsebb, ha a fokozatosság elvét követjük. Ízlelőbimbóink ugyanis alkalmazkodnak, így ha szép lassan veszünk vissza a bevitt mennyiségből, akkor azt tulajdonképpen észre sem fogjuk venni. Remek megoldás, ha ezzel párhuzamosan a sót helyettesítjük különböző zöldfűszerekkel, így minimálisra csökkentve ízlelésünk hiányérzetét. Külön kiemelendő, hogy fokozottan ügyeljünk a gyermekek sóbevitelére, hisz az jóval alacsonyabb kell legyen, mint egy felnőtt esetében. Kis áldozat ez az egészségünk hosszútávú megtartása érdekében, olyan áldozat, amit érdemes meghoznunk.