Mit kell tudni a komposztáló és a komposztálás kapcsán?

A komposztálás több szempontból előnyös folyamat, melynek eredményeként hasznos zöldtrágyához lehet jutni, mellyel a termőföld minősége is javítható. Ehhez mindenképp szükség van egy komposztálóra, melyet akár online is be lehet szerezni.

Komposztáló alkalmazásával hatékonyan csökkenteni lehet a háztartásban keletkező hulladák mennyiségét. Általánosságban elmondható, hogy a megtermelt háztartási hulladák körülbelül harmadát komposztálni lehetne. Komposztálás nélkül ez a mennyiség az eleve túlterhelt hulladék lerakóba kerül, ahol, ha elégetik, akkor komolyabb mennyiségű szén-dioxid termelődik. Jóval kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, ha a biohulladék a komposztálóban kerül hasznosításra. Ráadásul így javítható a termőföld minősége, mely a növénytermesztésnek is nagyon jót tesz. A komposztálás nem valósulhat meg komposztáló nélkül. Ezeknek több típusa is van, de akár otthon is el lehet készíteni különféle anyagokból, azoknak, akik előszeretettel barkácsolnak. A sunikft.hu webáruházban minőségi komposztálók széles választéka kapható. Ezek újrahasznosított műanyagból készült, praktikusan kialakított tárolók, melyekben egyszerűen elhelyezhető a zöldhulladék.

Komposztáló

Komposztáló

A komposztálót érdemes félárnyákos helyre tenni, például egy fa alá, ahol a faágak alatt nem éri közvetlen napsugárzás. Érdemes a szomszédra is tekintettel lenni és nem közvetlenül a kerítés mellé telepíteni a komposztálót. A rothadás következtében keletkező szagok ugyanis nagyon kellemetlenek lehetnek számára. A komposztáló kapcsán fontos kérdés, hogy mi az, ami belekerülhet és mi az, ami nem. A különféle zöldség és gyümölcs maradékok, elrohadt gyümölcsök, kávézacc, gallyak, fűrészpor és teafű nyugodtan felhasználhatók zöldtrágya készítésre.