Mit kell tudni a generátorról?

A generátor több feladatot is ellát az autóban, így fontos alkatrész, melynek megfelelően kell működnie. A generátor felelős a gépjárműben lévő elektromos berendezések elektromos energiával való ellátásáért, valamint ezen túlmenően az akkumulátort is tölti.

[wp_ad_camp_1]

Generátor több funkciós alkatrész, mely az elektromágneses indukció törvényei szerint váltakozó feszültséget állít elő. A váltóáramot a generátorban lévő egyenirányító híd transzformálja. Annak érdekében, hogy a maximum fordulatszám és az alapjárat között végig ugyanakkora feszültséget adjon, feszültségszabályozó is közrejátszik a munka elvégzésében. Abban az esetben, ha a feszültség megváltozik, akkor nagy valószínűséggel az egyenirányító egyik diódája hibásodott meg. Viszont az áramerősség a fogyasztás függvényében változik. Minél több fogyasztót kapcsol be a sofőr, az autógenerátor egyre kevesebb töltőáramot tud küldeni az akkumulátornak. Bizonyos szint után, ahogy a fordulatszám emelkedik, állandó is lehet. A generátor egy összetett alkatrész, mely számos elemből áll.

Autó generátor

Autó generátor

A fentebb már említett feszültségszabályozó, a generátor egyik legfontosabb alkotórésze. Szintén fontos alkotóelem az egyenirányító, ami a töltési procedúra során váltakozó áramról egyenáramra vált. Mivel a generátor egy komplex alkatrész, ezért számos meghibásodási lehetőség adódhat. Az egyik leggyakoribb ok a generátor szénkefék szorulása. A szorulás mellett a lazulás is okozhat problémákat. Utóbbi azt jelenti, hogy a generátor tárcsa rögzítőanyaga lazul ki. Ezenkívül azzal is számolni kell, hogy a generátorban lévő csapágyak is kopnak. Ritkán, de előfordulhat a csapágyak törése is. Ha alkatrészekre van szüksége, beleértve a generátort is, akkor látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!