Mire ügyeljünk mosógép vásárlásakor?

Noha első blikkre nem tűnik egy túlságosan megfontolandó kérdésnek, bizony nagy szívességet teszünk magunknak, ha alaposan átgondoljuk, hogy új mosógépünknek milyen feltételeknek kell megfelelnie.

Szerencsésebb esetben ugyanis hosszú évekre választjuk ki a masinát, nem pedig átmeneti megoldáskén, így fontos, hogy minden igényünket – még azokat is, amik esetleg csak később merülnek majd fel – maradéktalanul kielégítse. Az első, amit el kell döntenünk, az az elhelyezése. Konyhába, vagy a fürdőszobába kerül majd? Mekkora méretű gépet vehetünk, ami kényelmesen beépíthető a már meglévő bútorba, vagy szabadon álló lesz, így ez a kérdés nem nyom sokat a latban? Az, hogy hol lesz végül, félig-meddig meghatározza azt is, hogy elöltöltős, vagy felültöltős verziót válasszunk-e (a beépíthetőek szinte mind az előbbi kategóriába tartoznak). Ha ezeket a kérdéseket tisztáztuk, akkor már tudjuk, hogy milyen irányba érdemes elkezdeni a keresgélést. Vannak azonban még olyan kérdések, amelyeket ha megválaszolunk magunknak, akkor nagyon megkönnyítjük a végső választást.

Mosógép

Mosógép

Ilyen például a ruhamennyiség kérdése. A nagyobb töltettel is elbíró gépet jellemzően drágábbak is, ám nagyon alaposan fontoljuk meg, hogy valóban elég-e egy kisebb teljesítményű masina. Hisz most még lehet, hogy csak saját magunkra mosunk (vagy két felnőttre), ám ha a közeljövőben elképzelhető, hogy trónörökös érkezik a családba, akkor azzal számolni kell, hogy a kimosásra ítélt ruhamennyiség drasztikusan emelkedni fog. Ugyancsak ilyen megfontolásból érdemes lehet olyan mosógépet venni, ami egyben szárítógép is – főképp, ha nincs hely egy különálló szárítónak -, hisz kisgyerek mellett nagy hasznát vehetjük. Szintén tényező lehet az energia besorolás és a vízfogyasztás (főleg akkor, ha rengeteget megy a mosógép), valamint a zajszintre is érdemes odafigyelni vásárlás előtt. Az biztos, hogy egy minőségibb, de költségesebb géppel – főképp kiterjesztett garanciával – jobban járunk, hisz nincs bosszantóbb, mint amikor félévente hívni kell a szerelőt.