Mire jó az aloe vera?

Vannak olyan gyógynövények, amelyek népszerűségüket a bennük megtalálható gazdag hatóanyag tartalomnak köszönhetik. Tipikusan ilyen az aloe vera, amely szinte minden vitamint, húsznál is több ásványi anyagot, rengeteg nyomelemet és aminosavat tartalmaz.

[wp_ad_camp_1]

Az orvostudomány területén történő felhasználása több ezer éves múltra nyúlik vissza, így már sumér agyagtáblák és tanúskodtak arról, hogy az időszámításunk előtti időszakban is alkalmazták a növényt. Az ókori Egyiptomban az örök élet szimbólumaként tartották számon, és a mumifikálás folyamata során is felhasználták azt. Az aloe vera gyógyhatása részben annak is köszönhető, hogy a levél külső hártyája alatti szövet aloint tartalmaz. Ezt az alapanyagot a gyógyszergyártás hasznosítja. Természetesen kiemelt jelentőséggel bír az aloe vera gyulladáscsökkentő és antibiotikum hatása is. A magas enzimtartalomnak köszönhetően aktívan hozzájárul a tápanyagok felszívódásához és a szervezet méregtelenítéséhez.  Az aloe vera magas vitamintartalmával erősíti az immunrendszert, de idegnyugtató és fájdalomcsillapító hatása is érvényesül. A gyógynövényt alkalmazhatjuk külsőleg és belsőleg egyaránt.

Aloe vera

Aloe vera

Az aloe vera kivonata akár otthoni körülmények között is előállítható. Először a növény húsos leveleiből vágjunk le egy darabot, majd húzzuk le arról a külső bőrszövetet. A levél belsejében kesernyés szaggal rendelkező, egyébként víztiszta nyálkás anyag található, amit közvetlenül a kezelendő bőrfelületre kenhetünk. Kiválóan alkalmas sérülések és égési sebek kezelésére, de az ízületi és a reumatikus fájdalmak is meghálálják az aloe verával történő kezelést. Ma már a legtöbb helyen beszerezhetünk iható aloe verát, de ampullaként és kapszulaként is hozzájuthatunk értékes hatóanyagaihoz. A rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmazó étrendkiegészítő nem csak az emésztőrendszert szabályozza, de jótékony hatással van a vese, a máj és az epehólyag működésére is.