Mire hívja fel a figyelmet a műszerfalon a légzsák figyelmeztető lámpa?

A gépjárműbe épített biztonsági rendszerek elengedhetetlen részét képezik a légzsákok, melyek legfőbb feladata, hogy ütközéskor testünk egy puhább felülettel érintkezzen és ne a kemény műszerfallal ütközzön. Az alábbiakban kifejtjük mit jelent, ha a műszerfalon felvillanó légzsák figyelmeztető ikon felvillan.

A légzsák figyelmeztető lámpa kapcsán itt olvashat bővebb információkat! Az autók számának, valamint a sebességük növekedésével egyenes arányban a súlyos balesetek száma is növekedni kezdett. Emiatt fontossá vált, hogy a gépjárművek olyan biztonsági eszközökkel legyenek felszerelve, melyekkel ütközés során is megóvhatók a bent ülök, legalábbis a végzetes kimenetelű balesetek számát minimálisra lehet csökkenteni. Kétségkívül az egyik legjelentősebb biztonsági fejlesztés a légzsák, mely John W. Hetrick amerikai feltaláló nevéhez köthető. Az évek során az amerikai és japán autógyártók is igyekeztek integrálni őket az autóba, nem sok sikerrel. Végül a Mercedes érte el a megoldást a biztonsági öv és a légzsák sikeres összehangolásával. Mára a világ összes autójában elengedhetetlen tartozék.

Műszerfal légzsák lámpa

Műszerfal légzsák lámpa

A légzsák működését a gépjárműben egy érzékelő jelzi a vezérlő egység felé. Amennyiben ez meghibásodik, esetleg egy kábel megtörik vagy el is szakad, akkor a műszerfalon a légzsák ikon felvillan. Autó típusonként eltérhet, de alapvetően az SRS vagy AIRBAG felirat szokott felvillanni. De, akár egy emberszerű figura is látható lehet ölében egy nagy labdával. Bármely jelet látjuk, egyértelmű, hogy valami gond van a légzsákkal. Ez nincs hatással az autó működésére vagy teljesítményére, azonban egy súlyos baleset esetén akár az életünkkel is fizethetünk, ha a légzsákkal valami baj van, például szükség esetén nem nyílik ki. Emiatt nem árt mielőbb szervizbe vinni az autót.