Mire figyeljünk, ha diákmunkát vállalunk?

A középiskolások és az egyetemisták is előszeretettel vállalnak diákmunkát tanulmányaik mellett egy kis zsebpénz-kiegészítésért vagy azért, hogy legyen miből fizetniük az albérletet. A munkaadók is szívesen alkalmaznak diákmunkásokat, hiszen így lefaraghatnak költségeikből. De sajnos utóbbiak nem mindegyike tisztességes, így érdemes odafigyelni.

[wp_ad_camp_1]

Fiatal munkavállalóknak, azaz a 16–18 éveseknek azok testi és pszichikai fejlődésének védelme miatt tilos éjszaka, föld alatt vagy veszélyes anyagok közelében dolgozniuk. Legfeljebb 8 órát dolgozhatnak egy nap, és 4,5 óra munka után jár nekik 30 percnyi szünet – a 18 év felettieknek 6 óránkért jár 20 perc. Szabadságot a diákmunka végzőknek is kapniuk kell, már rövidebb időtartamú munka után is, például egy hónap után két napot; illetve a fel nem használt szabadságot a munkaadó köteles kifizetni. A 18 éven aluliakat 5 nap pótszabadság is megilleti évente.

Diákmunka

Diákmunka

Diákmunkát önállóan is lehet keresni, de segítséget kérhetünk egy diákszövetkezettől is. Utóbbi előnye, hogy ha szövetkezeten keresztül dolgozunk, kevesebb eséllyel futunk bele csalókba, illetve általában sokkal több ajánlatból válogathatunk. Igaz, ilyenkor a szövetkezetek is részesülnek a munkabérből; a diák általában a díj 70-75 százalékát kapja meg. Diákmunkához mindenképp ajánlott szerződést kötni, amely rögzíti a munkakört és a munkabért; így, ha valamilyen sérelem éri a diákot, érvényesíteni tudja a jogait. Az ingyen munka nem jogszerű, akkor sem, ha gyakornoki pozícióról van szó; juttatás ilyenkor is jár a hallgatónak.