Mire figyeljünk a szigetelésnél alkalmazott komponens esetében?

Családi házunk komplett felújításánál legalább akkora hangsúlyt kell fektetni a szerkezeti renoválás kérdésére, mint amilyen hangsúlyt a beltér átalakítása kap. Tudniillik csak így érhetünk el olyan eredményt, ami utána hosszú évekig, sőt évtizedekig sem igényel majd komolyabb beavatkozást. Kiváltképp nagy figyelmet kell fordítani a energiahatékonyságra, ezen belül is a szigetelés állapotára.

Kardinális kérdés, hogy mindegyik itt felhasznált komponens kiváló minőségű és tartós legyen. Tekintettel arra, hogy az oldalfalak, valamint a tető szigetelése egy meglehetősen idő- és energiaigényes beavatkozás, kulcsfontosságú az alapos tervezés és a mindenre kiterjedő előkészület. Noha egy nagyobb alapterületű ingatlan vonatkozásában komoly költségekkel jár ez a beavatkozás, hosszú távon szinte biztosan nem szerencsés, ha a bármelyik fő komponens árán kívánunk spórolni. Ugyanis egy szigetelés kapcsán nem csak a külső behatásokkal szembeni ellenállóképesség lényeges tényező, hanem a tartósság is. Természetesen fontos mindenre kiterjedő terveket készíteni, még a munka megkezdése előtt.

Komponens

Komponens

Így ugyanis minden komponens megválasztása egy adott logika és szisztéma szerint történik majd. Ennek során szem előtt kell tartani a különféle anyagok hőelvezetési tényezőjét, ki kell számítani a szigetelőanyagok optimális vastagságát és persze a hőhidak minimalizálás is csak ezzel a módszerrel oldható meg hatékonyan. Jól látszik tehát, hogy az összes szükséges komponens kiválasztása komoly előkészületet igényel, ehhez pedig nem árt némi tapasztalat sem. Ezért aztán ha nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, vagy menet közben kétségeink támadnának, akkor bízzuk ezt a feladatot szakavatott mesteremberekre. Így garantáltan minden komponens tökéletesen megfelel majd az elvárásoknak és a végeredmény is kifogástalan lesz.