Mindent, amit a fogbeépítésről tudni érdemes

A foghiányosfogsor az esztétikai kellemetlenség mellett számos problémát okozhat. Megváltozik a szájban a rágóerő eloszlása, néhány fog nagyobb terhelésnek lesz kitéve, így kopásuk fokozódik. Az üres terület mellett a szuvasodás is hamarabb kialakul, hiszen az ételmaradék könnyebben lerakódik. Emésztési problémák, hangképzési zavarok is előfordulhatnak.

[wp_ad_camp_1]

Ha szükségünk van fogpótlásra, több lehetőség is szóba jöhet, a legkorszerűbb megoldás az implantátum. A fogászati implantátum az állcsontokba beültetett, titániumból készült műgyökerek fogpótlás viselése céljából. Célszerű minél hamarabb elkezdeni a kezeléseket, a foghúzás után idővel a csont sorvadni kezd, ami szükségessé teheti a csontpótlást is az implantálás során. Az első konzultáción ct felvétel készül az érintett területről, ez alapján tervezi meg a szájsebész az implantátum méretét és helyét. A fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik, igy a páciens nem érez fájdalmat miközben a mesterséges foggyökeret, rögzítik a csontban. Ezután meg kell várni, míg a csont körbe nővi az implantátumot. A gyógyulási idő letelte után, ami kb. három hónap, a csavarra felhelyezik a saját fogakhoz leginkább hasonlító fogpótlást.

Fogbeépítés

Fogbeépítés

Amennyiben nem csak egy fog pótlására van szükség, lehetőség van több fog, vagy akár teljes fogsor pótlására is. Teljes fogsornál általában négy implantátum beültetése szükséges. Ilyenkor az implantátumra nem korona, hanem egy merevítő rúd rendszer kerül, ez rögzíti tökéletesen a rá készített fogpótlást. Mire a páciens a teljes fogsorát elveszíti, gyakran a lágyrészek is elhalnak, így azokat is pótolni kell. Az implantátumok élettartalma általában 10-20 év. Az implantációs fogpótlás sikerének biztosítása érdekében a fogkefén kívül elengedhetetlen a fogköztisztító kefék és a fogselyem használata.