Minden, amit tudni lehet a száraz élesztőről

A száraz élesztő a modern sütés egyik csodája – szabadon folyó szemcsés por, amely millió dehidratált egysejtű szervezetből készül. Miután hidratálták őket, az élesztők egy tésztában „megrágcsálják” az alkoholt és a szén-dioxidot, amelyek a kenyérnek kifejezetten erjesztett ízét és levegős emelkedését biztosítják.

[wp_ad_camp_1]

A száraz élesztő sikeres feltámasztása teljes mértékben attól függ, hogy miként dolgozták fel, így amikor egy recept egy bizonyos típust követel meg, az utasításokat a saját igényeihez igazítják. Ezek az irányok egyenesen megölhetnek egy másik típusú száraz élesztőt, vagy nem tudják biztosítani a fejlődéséhez szükséges feltételeket, ami rosszul megkelt tésztákat eredményezhet – vagy olyan tésztákat, amelyek egyáltalán nem kelnek meg. Ez azt jelenti, hogy a pék számára létfontosságú megérteni a száraz élesztő különféle típusainak leírásához használt nyelvet. Egyes receptek, különösen a magas nedvességtartalmú tészták vendégszerető környezetet biztosíthatnak sokféle élesztő számára.

Száraz élesztő

Száraz élesztő

Az alacsony nedvességtartalmú, hideg, egyik napról a másikra emelkedő tészták területén (gondoljunk csak bagelekre, angol muffinokra vagy fahéjas tekercsekre) a rossz típusú élesztő a kenyér „halálát” jelentheti. Az élesztővel megnövelt tészta legjobb eredményének elérése érdekében érdemes megérteni, hogy mit kér egy recept, amikor egy bizonyos típusú élesztőre van szükség, és milyen következményekkel járhat, ha másfajta tésztát használ. A száraz élesztő kétféle formában kapható: aktív és instant. Az „Aktív” minden száraz élesztőt leír, amelyet használat előtt aktiválni kell, míg az „instant száraz élesztő” minden olyan élesztőt tartalmaz, amely használatra kész a csomag kinyitásakor. Az instant élesztő egy olyan kategória, amely speciális termékeket tartalmazhat, például a kenyérsütő élesztőt.