Minden a zeaxantinról

A zeaxantin, a retina területének fő pigmentje elengedhetetlen az egészséges látás fenntartásához. A természetben az egyik legelterjedtebb karotinoid vitamin, amely antioxidáns tulajdonságairól híres, de azért is, mert számos ételt pigmentál, mint például a sáfrányt, a kukoricát vagy a pirospaprikát.

A zeaxantint legtöbbször a luteinnel társítják, mert gyakran együtt találhatók az élelmiszerekben, de azért is, mert számos jótékony hatással bírnak a szervezetre. A zeaxantinnak számos funkciója van a szervezetben, különösen a szemben. A zeaxantin egészséges bevitele megelőzheti a szembetegségeket, például a makuladegenerációt. A „kék fény” szűrése: a kék fény a látható színspektrum része, jelen van a napfényben, de a mesterséges fényben is, különösen a LED izzók által kibocsátott fényben. Ezenkívül a digitális eszközök (telefon, TV, laptop) képernyője kék fényt bocsát ki. Aggasztó azonban, hogy az emberi szem nem képes megvédeni magát ettől a fénytől, amely áthatol a szaruhártyán és közvetlenül a retinát éri el.

Zeaxantin

Zeaxantin

Idővel ez a kék fény megtámadja a retina sejtjeit, és így makuladegeneráció lép fel, ami a látásvesztés fő oka. A jó hír azonban az, hogy a zeaxantin a luteinnel együtt megvédheti a szemet a kék fény negatív hatásaitól. A retina szintjén a zeaxantin blokkolja a kék fény átjutását a retinára, így csökkenti a szem szintjén az oxidatív stresszt, és ezáltal a látásproblémák kockázatát. A zeaxantin gátként hat a szabad gyökök ellen, csökkentve a szem oxidatív stresszének szintjét. Az oxidatív stressz kedvez a látásproblémák megjelenésének. Az életkor előrehaladtával a makuladegeneráció kockázata nő, de a zeaxantin (és a lutein) optimális bevitele megvédheti a szemet ettől az állapottól. Így a látás a természetes öregedési folyamat ellenére is jó marad.