Minden a kövirózsacserjéről!

A kövirózsacserje egy nemzetség, amely körülbelül 35 nedvdús növényfajt tartalmaz, szokatlanul fényes, viaszos levelekkel, rozettákba rendezve. A fajok csupán néhány hüvelyk átmérőjűek, a több lábon átívelő nagy fajokig terjednek, mint például az A. arboreum, az A. valverdense vagy az A. holochrysum. A növény levelei és szerkezete olyan tökéletes, hogy ezeket a fajokat néha összetévesztik a mesterséges növényekkel.

[wp_ad_camp_1]

A kövirózsacserje levelei általában lekerekítettek és rozettákban vannak elrendezve a középső agyak körül, a szárak végén. A lombozat lehet egyszínű, vagy tarka fehér, sárga, piros és zöld. Kicsi, csillagszerű virágok csoportokban nőnek a rozetták közepétől, de nem különösebben mutatósak. A húsos levelek miatt ezek a növények meglehetősen hasonlítanak számos más zamatos növényhez, leginkább az echeveria és sempervivum növényekre. Ezeket bármikor el lehet ültetni a kertbe. A kövirózsák meglehetősen lassan növő növények, és akár öt évbe is telhet, mire virágzanak.

Kövirózsacserje

Kövirózsacserje

Melegebb éghajlaton ezeket úgy lehet termeszteni a földben, mint évelőket, de gyakori, de cserepes növényként is termesztik őket a teraszon. Hidegebb régiókban cserépben kell termeszteni őket, és fagy előtt be kell vinni őket. Amikor a kertben termesztik, a kövirózsacserje tömegekre csoportosítva a legnagyobb figyelmet kaphatja. A magas fajták úgy nézhetnek ki, mint a bonsai, ha cserjéssé válnak; levághatja őket, ha túl hosszúak lesznek. A dugványok könnyen gyökereznek és új növényeket hoznak létre, segítenek kitölteni az ültetési területet. Megfelelő termesztési feltételek mellett a kövirózsacserje nagyon kevés kényeztetést igényel. Ellenkező esetben a fő feladata az lesz, hogy a forró naptól az árnyékig és vissza helyezze őket, öntözéssel és beltéri mozgatással, ha a hőmérséklet túl alacsonyra esik.