Milyen szempontok alapján érdemes kutya nyakörvet választani?

A kutya az ember legjobb barátja, ennek megfelelően hű társunk megérdemli, hogy minőségi nyakörvet kapjon. Ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjon hozni, nem árt, ha néhány szempontot szem előtt tart, így Ön is és kedvence is boldog lesz.

Kutya nyakörv választás kapcsán a legtöbb gazdi úgy véli, hogy egész egyszerűen a kínálatot megtekintve, mindössze szemmérték alapján ki tudja választani az ideális nyakörvet. Ez azonban egyáltalán nincs így. Ha csak nem állítható nyakörvről van szó, akkor könnyű mellé fogni. Mindenképp érdemes megmérni a kutya nyakméretét, illetve ehhez hozzáadni még öt centimétert, hogy a nyakörv valóban ne legyen fojtó hatású. Az aranyszabály, hogy a kutyára adva a nyakörvet, két ujjat be kell tudni csúsztatni a nyakörv és a kutya nyaka közé. Ha ez sikerül, akkor a nyakörv mérete ideális. Ha ennél több ujjat sikerül becsúsztatni, akkor viszont szinte biztosan túl bő a nyakörv. Nem szabad megfeledkezni arról az eshetőségről sem, ha kiskutyának kell nyakörvet vásárolni. Ebben az esetben különösen jól jön az állítható nyakörv. Kiskutyák esetében legalább hetente ellenőrizni kell a nyakörv méretet és szükség esetén lazítani kell rajta.

Kutya nyakörv

Kutya nyakörv

A nyakörv típusok közt a lánc és a bőr a legelterjedtebb fajták. Ugyanakkor egyre többen választják a hámokat is, akár egyszerű sétáltatáshoz is. Alapvetően a kutyahámot munkakutyák esetében szokás használni, például szánhúzó kutyák esetében. A hámok úgy vannak tervezve, hogy a kutya minél nagyobb erőt tudjon kifejteni, ami munkavégzés közben kifejezetten előnyös. Viszont hátránnyá változik, ha a kutya nem tartja be a vezényszavakat, mivel nagyobb kutya esetében a kutya könnyen el tudja rántani gazdáját. Bővebb információkért látogasson el a petlandshop.hu webáruházba és tájékozódjon!