Milyen párnát válasszunk alváshoz?

Egészségünk megőrzésének egyik alapfeltétele a kielégítő éjszakai alvás. Azt, hogy ezt elérjük, sok mindennel elősegíthetjük, a megfelelő páratartalom, a tökéletes hőmérséklet mind-mind elengedhetetlen ahhoz, hogy reggelente kipihenten ébredjünk.

Arra is sokan gondolnak, hogy egy jól megválasztott matrac milyen sokat javít az alvásminőségen, ám az már keveseknek jut eszébe – egészen addig legalábbis, amíg nincsenek panaszaik -, hogy a megfelelő párna kiválasztása létfontosságú. Az ugyanis, hogy fejünk min tölti az éjszakát, meghatározó szerepet tölt be a pihenésünkben. De mi alapján válasszunk? A forma a döntő, vagy inkább a töltet? A nagyobb méretű vánkos az egészségesebb, vagy az egészen kicsi tesz jót a tartásunknak? Nos, a válasz nem is olyan bonyolult, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, ugyanis a megfelelő párna kiválasztását leginkább az alvási szokásaink határozzák meg.

Párna

Párna

Ezt persze lehet, hogy így nem is nagyon tudjuk – ez esetben kérjük meg a velünk alvót, hogy egy-két éjszaka figyelje meg, hogy legtöbbször milyen pozícióban alszunk -, vagy ha egyedül élünk, akkor rögzítsük videóra az alvásunkat, és másnap visszanézve ki tudjuk elemezni azt. Ha pedig már tudjuk, hogy hogyan fekszünk, onnantól párnát választani is sokkal könnyebb. Ha hanyatt, akkor valamilyen vékony vánkost válasszunk, ami nem emeli meg túlságosan a fejünket. Ha oldalt fekve töltjük az éjszaka nagy részét, akkor a legjobb választás egy ergonomikus párna, ami követi a nyak vonalát – léteznek speciális memóriahabos darabok, ezek közül szemezgessünk -. Amennyiben viszont szinte kizárólag hason alszunk, akkor barátkozzunk meg a gondolattal, hogy a legegészségesebb az lenne, ha egyáltalán nem használnánk párnát – vagy csak nagyon-nagyon vékonyat -. Ebben a pozícióban ugyanis a nyakunk a párnától visszafelé hajlik, ami nem egy természetes pozíció, így jobb elkerülni. Választásnál mindig ügyeljünk arra, hogy egy minőségi gyártó darabját vegyük meg, hisz nagyon fontos, hogy megbízható és tartós darab legyen, ami hosszú évekig megőrzi formáját.