Milyen kenyeret együnk?

A magyar egy tősgyökeres kenyérfogyasztó nemzet, ez a legtöbbünknek fel sem tűnik, egészen addig, amíg el nem látogatunk pár idegen országban és rá nem döbbenünk, hogy ez bizony nem mindenhol van így.

Mi azonban rengeteg kenyeret eszünk, s bár régebben sokkal nagyobb tisztelet övezte ezt az ételt, ma már sokak fejében az a kép él róla, hogy egészségtelen és hizlaló. De valóban ez a helyzet? Ha pedig igen, akkor minden kenyérfajtára igaz ez? Nos, először is tegyük tisztába a második állítást, miszerint a kenyér egy hizlaló étel. A helyzet az, hogy ez meglepően távol áll a valóságtól, hisz a kenyér önmagában nem tartalmaz sok kalóriát – egy átlagos szelet kenyér még a százat sem éri el -. A probléma ennél sokkal prózaiabb, ugyanis a kenyér kizárólag attól lesz hizlaló, amit csinálunk vele. Azaz ha jó vastagon megkenjünk valami cukrossal – legyen az lekvár, vagy épp Nutella -, no akkor máris a többszörösére ugrik a kalória tartalma. Önmagában még a fehér kenyér sem jelent problémát ebből a szempontból, viszont más hatásokat figyelembe véve jobban járunk, ha nem azt választjuk a pékségben.

Kenyér

Kenyér

Hogy könnyedén megértsük miért is nem jó a fehér kenyér szervezetünk számára, először is azt kell látnunk, hogy mi a gond a fehér liszttel, amiből készül és miért is sokkal szerencsésebb, ha inkább a teljes kiőrlésű változatot vesszük. A fehér lisztet ugyanis csak a búza magbeléből készítik, megtisztítva a korpától és a búzacsírától. Emiatt aztán sokkal kevesebb rostot, vitaminokat és létfontosságú tápanyagokat tartalmaz az ebből készült kenyér, amelynek a pozitív élettani hatásai így eltörpülnek és gyakorlatilag leredukálódnak arra, hogy jól lehet lakni vele – hisz keményítőtartalma magas -. A vércukorszintnek, az emésztésnek viszont messze nem ideális, épp ezért mindig vásároljunk inkább a lehető legteljesebb kenyeret, amely nem csak tápanyagban gazdag, de kevesebbet is fogunk belőle fogyasztani, ráadásul sokkal tovább megőrzi a minőségét is, így minden szempontból jobban járunk vele – még a magasabb ára ellenére is -.