Milyen előnyei és hátrányai vannak a betanított munkának?

Az állásportálokon a betanított munka állandó szereplő, ugyanis a cégek és vállalatok folyamatosan keresik ezt a fajta munkaerőt. Ennek a munkatípusnak, akárcsak az összes többinek megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai.

Betanított munka kapcsán folyamatosan van lehetőség elhelyezkedésre, ugyanis a vállalatok folyamatosan keresnek ilyen munkásokat. Különösen az operátorok, azaz összeszerelő munkások iránt nagy a kereslet. A betanított munka nem igényel sem szakmai tapasztalatot, sem pedig szakképzettséget. A jövőbeni elvégzendő feladatokra a munkáltató tanítja be a dolgozókat. A betanított munka egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon jól lehet keresni vele. Persze ez attól is függ, hogy mely országrészben, mely vállalatnál és milyen típusú munkáról van szó. Jellemzően az alapbérhez különféle nem pénzbeli juttatások is tartoznak. Ezen a területen is van lehetőség az előmenetelre, mely jellemzően a csoportvezetői pozíciót, esetleg a minőségellenőrt jelenti. Sokszor a betanított munkások körében nagyon jó munkahelyi légkör alakul ki.

Ahogy előnyei, úgy természetesen hátrányai is vannak ennek a munkakörnek is. Ilyen például a többműszakos munkarend, melyet a többség negatívumnak él meg, hiszen nem csak délelőtt és délután kell dolgozni, hanem gyakran kerül sor éjszakai műszakra is, mely hosszú távon megviseli a dolgozót. Emellett a betanított munka egy idő után monotonná válik, ami sokak számára biztonságot, állandóságot biztosít, azonban vannak, akiket inkább zavar és hátrányként élik meg a változatosság hiányát, főleg, hogy ugyanazt a feladatot nyolc-tizenkét órán keresztül kell végezni. Emellett legtöbbször teljesíteni kell a kötelező normát, ami stresszes lehet azok számára, akik nehezen dolgoznak nyomás alatt.