Mikor történik a kolibri migráció?

A kolibri Észak-Amerika egyik legjobban várt háztáji madara. Annak ismerete, hogy ezek a kismadarak mikor végzik el szezonális migrációjukat, segíthet a háztáji madarászoknak abban, hogy felkészüljenek fogadásukra az udvarokban, a kertjeikben és az etetőikben.

[wp_ad_camp_1]

Bár a kolibri a legkisebb madár a világon, vándorlásuk több száz vagy ezer mérföldre becsülhető fel. Noha több mint 300 kolibri faj létezik, csak egy részük vándorol rendszeresen. Észak-Amerika kolibrijainak többsége szezonálisan vándorol az északi szaporodóhelyek és a déli telelőhelyek között. Sok madárral ellentétben a kolibri egyedileg vándorol, és nem szezonális állományokban utazik. Nappal vándorolnak, alacsonyan tartózkodnak a levegőben, hogy szorosan figyeljék az etetési lehetőségeket, és éjszaka pihenjenek. A háztáji madarászok, akik évek óta ismerkednek a kolibrivel, gyorsan megtanulják, hogy ezek a repülő ékszerek migrációs szokásaikban nagyon kiszámíthatóak lehetnek. Az egyes madarak évente ugyanabban az időben vándorolnak, akár egy-két napon belül ugyanazokra az udvarokra érkeznek. De honnan tudják, mikor van ideje migrálni?

Kolibri

Kolibri

Számos tényező befolyásolja a kolibri vándorlását és azt, hogy pontosan mikor indulnak el ezek a kismadarak hosszú útjaikon. A kolibri vándorlásának időpontját meghatározó legfontosabb tényező a nappali fény: a napfény mennyisége és a nap szöge a madár tartózkodási helyéhez viszonyítva nagyon fontos. Amint a fényszint szezonálisan változik, a kolibrik céltudatosan többet esznek, súlyuk 25–40 százalékkal növekszik a hiperfágia révén, amikor hormonjaik megváltoznak, és arra kényszerítik őket, hogy hízzanak. Ez az extra zsír értékes energia lesz a közelgő hosszú repülésük során. A kolibrik vándorlási útvonalaikon haladnak, ahogy az élelmiszerforrások megjelennek és eltűnnek. A legfontosabb táplálékforrás a nektárt termelő virág, de a rovarok elérhetősége is olyan tényező, amely befolyásolhatja a kolibri vándorlását és utazási sebességét.