Mikor tanuljon a gyerek úszni?

A mai világban sajnos egyre kisebb hangsúlyt kapnak az aktív mozgásformák, és nem csak a felnőttek hanyagolják el a sportolást, de a gyerekek is sokkal kevesebbet mozognak, mint pár évtizeddel ezelőtt.

A kicsik fejlődéséhez azonban elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű – és minőségű – sport, ezt pedig szülőként nagyon fontos szem előtt tartanunk. Azonban a mai rohanó világban sajnos sokaknak nincs arra lehetősége, hogy a több órás szabadtéri játék mellett még valamilyen komolyabb edzésre is eljuttassa a gyerkőcöt, így már az is egy szerencsés forgatókönyv, ha legalább egy olyan fix program befér a hétköznapok sűrűjébe, ahol a csemete rendes edzésen vehet részt. Ilyenkor persze mindig felmerül a kérdés, hogy akkor mire is kellene járatni a gyereket, mivel teszünk neki a legjobbat a fejlődése szempontjából.

Úszás

Úszás

Az úszás sajnos igencsak háttérbe szorult ebből a szempontból, holott az egyik legösszetettebb mozgásforma, ami szinte minden izomcsoportra jó hatással van. Emellett nem szabad elmenni a tény mellett, hogy minél előbb megtanul a gyermek biztonsággal úszni, annál kisebb a balesetek veszélyének az esélye és érdemes erre úgy tekinteni, mint egy alapkészségre, amit kötelező elsajátítani. Erre pedig már egész kicsi kortól kezdve elkezdhetjük szoktatni a gyermeket, érdemes már az esti fürdetéseket játékossá tenni, hogy az mindig egy pozitív élményt jelentsen és örömmel várja a vizes perceket. Emellett a babaúszás is hasonlóan eredményes lehet – a babák többsége magától szereti is ezt a programot -, ám azt ne felejtsük el, hogy ezekkel csupán a víz iránti szeretetet tudjuk bele nevelni a gyerekbe, az úszás tudományának elsajátításához egy külön tanulási folyamat szükséges. Ezt a gyerek négy-öt éves kora körül lehet komolyabban elkezdeni – függően a kicsi érettségétől -, és nagyon fontos, hogy megtaláljuk azt az oktatót, aki erre kiválóan alkalmas. Ezt azonban nem érdemes elhanyagolni, mert a fiatal korban megszerzett tudás ez esetben is kamatoztatható a későbbiekben és így fiatal felnőttként jó eséllyel a napi rutin részévé válik a rendszeres mozgás.