Mikor segít a konzuli szolgálat és mikor nem?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan azzal sincsenek tisztában, hogy külföldön megilleti őket a konzuli védelem. Már az utazás tervezésekor érdemes ellátogatni a konzuli szolgálat oldalára, ahol számos hasznos információ található. Ezenkívül az utasbiztosítás is nagyon fontos, nem szabad megfeledkezni róla.

Konzuli szolgálat weboldalán számos hasznos információ található, így mindenképp érdemes ide ellátogatni, mert hasznos tanácsokhoz juthat a beutazási, ott tartózkodási biztonsági és egészségügyi helyzetről. A külföldön bajba jutott magyar állampolgárok számára Magyarország a konzuli szolgálat útján biztosít védelmet. A konzul határozza meg a konzuli védelem terjedelmét, módját és formáját az adott külföldi állam viszonyainak, az igénylő rászorultságának és az igénymegalapozottságának alapos mérlegelésével. A távolabbi országok esetében nem mindig van elérhető távolságon belül magyar képviselet, ekkor a bajba jutott állampolgár bármely uniós tagállam konzuli szolgálatához fordulhat. Fontos viszont tisztában lenni azzal, hogy a konzuli szolgálat miben segít és miben nem tud. A konzuli szolgálat nem nyújt adózással kapcsolatos információkat, nem segít a munkaügyi viták rendezésében, valamint munkahelykeresésben és munkaközvetítésben sem partner, illetve turisztikai információ szolgáltatást sem nyújt.

Konzuli szolgálat

Konzuli szolgálat

Viszont, amiben segít, egészségügyi vészhelyzetben tájékoztat a helyi orvosok, illetve kórházak elérhetőségéről, ideiglenes útlevelet állít ki a hazatéréshez, ha az eredeti okmány lejárt, megrongálódott, elveszett vagy ellopták. Ezenkívül a hazautazás megszervezésében is közreműködik tanácsadással. Kérés esetén értesíti a hozzátartozót, továbbá az adott országban elérhető ügyvédek és tolmácsokelérhetőségéről tájékoztat.