Miért térnek át egyre többen a geotermikus energiára?

A geotermikus energiát már évezredek óta használják a víz és az otthon felmelegítésére. Az 1940-es években hatalmas sikernek számított, hogy sikeresen telepítettek kereskedelmi használatra hőszivattyús rendszert. Azóta jelentősen megnőtt a geotermikus hűtés és fűtés használata, így ma már a lakástulajdonosok is szívesen váltanak erre az alternatívára.

[wp_ad_camp_1]

A geotermikus energiáról itt tájékozódhat bővebben! Először is nem árt tisztázni, hogy pontosan hogyan működik a geotermikus fűtés. A Föld hőmérséklete összességében egész évben ugyanolyan marad. A hőszivattyú által hő nyerhető ki a Földből, aminek köszönhetően télen fűteni lehet a lakást, nyáron pedig hűteni. Ennek eléréséhez több komponens is együtt működik. A hőátadó folyadék számára külső, vízszintes vagy függőleges geotermikus csövek kerülnek beépítésre. A csövek csatlakoznak a hőszivattyúhoz, ami biztosítja otthonában a megfelelő hőmérsékletet. Ezenkívül beszélhetünk még az elosztórendszerről, mely lehet légkezelő vagy hidraulikus, tehát vízalapú. Mivel Önnek csak a hőszivattyú üzemeltetéséért kell fizetnie, ezért az energiaszámlák nagy mértékben csökkennek. A villamos energia csak a hőszivattyú működtetéséhez szükséges, ami kevesebb annál, mint amennyire a közvetlen hőellátáshoz van szükség.

Geotermikus energia

Geotermikus energia

A szakértők számításai szerint a hűtési költségek 20-50% -át, míg a fűtési költségek 30-70% -át lehet megtakarítani. Az is fontos szempont, hogy a geotermikus energia környezetbarát. Nem kell üvegházhatású gázokkal számolni, mivel megújuló energiaforrásról van szó. A csővezetékek az udvaron vannak elrejtve a földbe, így nem lesz zavaró és nem fog beleakadni. További előny, hogy működés során nem csap nagy zajt, a hőszivattyú igazán csendes, így nem zavaró a lakók számára.